سالهاست که موضوع انرژیهای فسیلی و منابع محدود انرژی به موضوعی بسیار حساس در کل دنیا تبدیل شده است. این موضوع تا حدی حساس است که اگر راهکاری برای جایگزینی این منابع محدود یافت نگردد، میتواند دنیا و بشر را با مشکلات جدی مواجه نماید. البته لازم است اشاره نماییم که این موضوع در ارتباط با کشورمان که در منطقه جغرافیایی و ژئوپلیتیکی حساسی قرار گرفته، میتواند از اهمیت بیشتری نیز برخوردار باشد.
اما راهکار این موضوع چیست؟ امروزه منبع ارزان قیمتی مانند هوا وجود دارد که با استفاده از تکنولوژیهای نوین میتوان اقدام به تأمین آب سالم از آن نمود. موضوعی که در بسیاری از نقاط دنیا نیز آغاز گردیده است. به طور مثال، کمپانی (Zero Mass water) که یک کمپانی آمریکایی است، با شعار "آب مناسب برای هر شخص در هر مکان" و با حفظ استقلال در مصرف انرژی که از طریق نور خورشید تأمین میگردد، اقدام به تولید آب آشامیدنی مینماید که در ادامه این مقاله بهصورت مختصر به آن پرداختهایم.
1. آشنایی با تکنولوژی hydropanel
هوا در جو اطراف ما، بسته به منطقه موردنظر، حاوی مقادیر متفاوتی از رطوبت است و هنگامی که گرما و رطوبت در کنار هم باشند، گزینه مناسبی برای تولید آب آشامیدنی از طریق پنلهای خورشیدی (solar panels) خواهد بود که این تکنولوژی (hydropanel) نامیده میشود. در واقع کمپانی (Zero Mass water) مبدع این تکنولوژی بوده و از ساختار (hydropanel) برای تولید آب آشامیدنی از دو منبع نامحدود خورشید و هوا استفاده نموده است.
این کمپانی با استفاده از تکنولوژی هوا به آب (air-to-water) و بهازای هر پنل (با ابعاد 1.2* 2.4 متر) و به نسبت میزان رطوبت و نور خورشید، روزانه 4 الی 10 لیتر آب آشامیدنی خالص تولید مینماید.
شکل 1. تصویر و مشخصات پنل تولید آب با تکنولوژی hydropanel
2. مزایای استفاده از تکنولوژی hydropanel
از مزایای استفاده از تکنولوژی hydropanel میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید آب باکیفیت بسیار مناسب
- هزینه مناسب خرید و نصب این تکنولوژی
- جلوگیری از ایجاد زباله بطریهای آب
- بهبود شرایط محیطزیست
- استفاده از منابع طبیعی
- عدم تأثیرپذیری کیفیت آب از هوا
- استفاده از آن در همه شرایط
- تولید آب آشامیدنی تازه و معدنی
3. hydropanel چگونه کار میکند
hydropanel از دو قسمت اصلی ساخته شده است که قسمتی از آن گرما تولید کرده و بخش دیگر برای جذب رطوبت از هوا، مورداستفاده قرار میگیرد. عملکرد آنها به این قرار است که ابتدا هوای محیط از طریق فن به داخل سیستم هدایت شده و پنلهای حاوی مواد جاذب، رطوبت موجود در هوا را جذب کرده و با عبور از کندانسور و با استفاده از گرمای خورشید، رطوبت جذب شده به شکل قطرات آب تبدیل خواهند شد. قطرات آب تولید شده در مخزن سیستم هیدرو پنل (hydropanel)، ذخیره و در نهایت آب تولید شده توسط پمپ به شیرهای خروجی هدایت و مورد مصرف قرار میگیرد.
شکل 2. فرایند تولید آب توسط تکنولوژی hydropanel
لازم به ذکر است این تکنولوژی بدون نیاز به تغذیه از منابع الکتریکی خارجی، با استفاده از نور خورشید و در روزهای ابری میتواند به کار گرفته شود. این تکنولوژی با بهرهگیری از باطری ذخیره، قادر به تولید آب آشامیدنی بوده و همچنین وابستگی به بطریهای پلاستیکی را کاهش میدهد. در واقع این موضوع کمک شایانی به حفظ محیطزیست نموده و امکان استفاده در تمام مناطق روستایی و محروم که از نعمت آب آشامیدنی و سالم بیبهره هستند را نیز فراهم میسازد. موضوعی که باعث گردیده ایالات متحده، کانادا، منطقه کارائیب، آمریکا لاتین، آفریقا، اروپا، خاورمیانه و منطقه آسیا - اقیانوسیه به سمت بررسی و اجراییکردن این تکنولوژی گام بردارند.
امید است که از این تکنولوژی در کشورمان و بخصوص برای مناطق محروم و کم آب ایران نیز استفاده گردد.
- جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تکنولوژی معرفی شده، فایلی جهت دانلود قرار داده شده است.
جایگاه مبانی ارائه شده در آموزشهای موسسه ACEMI
در نقشه راه جامع مدیریت ساخت مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطح مهارتهای سخت دورهای با عنوان مدیریت پایداری پروژه دیده شده است که بهصورت جامع و اجرایی به پیادهسازی مفاهیم پایداری در پروژهها خواهد پرداخت. قابلذکر است که پیشنیاز این دوره، دورههایی با عناوین فرایند یکپارچه برنامهریزی، زمانبندی، ارزیابی و کنترل پروژه و اجرا و مدیریت پروژه به روش اصول ناب می باشد. به جهت مشاهده تاریخ و نحوه برگزاری تمامی دورهها میتوانید به بخش تقویم آموزشی مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.