راهنمای اخذ معتبرترین مدارک بین‌المللی مدیریت ساخت

فهرست مطالب
1. معرفی انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)
1. 1. فعالیت‌های اصلی انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)
1. 2. تعریف مدیریت ساخت از نگاه CMAA
1. 3. تعریف مدیر ساخت از نگاه CMAA
2. معرفی معتبرترین مدارک مدیریت ساخت ارائه شده از سوی CMAA
2. 1. مدارک مدیریت ساخت انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) در یک نگاه
2. 2. مدرک مدیر ساخت تحت تعلیم (Construction-Manager-in-Training یا CMIT)
2. 3. مدرک همیار تاییدشده مدیر ساخت (Certified Associate Construction Manager یا CACM)
2. 4. مدرک مدیر ساخت تاییدشده (Certified Construction Manager یا CCM)
3. معرفی مراجع آزمون برای اخذ مدارک CMAA
4. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس نقشه راه ACEMI
5. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس دوره‌های ACEMI
6. نحوه آمادگی آزمون برای اخذ مدارک CMAA

6. 1. آمادگی آزمون CMIT
6. 2. آمادگی آزمون CACM
6. 3. آمادگی آزمون CCM
7. دریافت مشاوره

1. معرفی انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)

انجمن مدیریت ساخت آمریکا (Construction Management Association of America یا CMAA) در سال ۱۹۸۲ تاسیس شد تا به صورت تخصصی بر روی بهینه‌سازی ساختارهای مدیریتی در پروژه‌های صنعت ساخت فعالیت نماید. این انجمن با ارائه‌ استانداردهای تخصصی مدیریت پروژه مخصوص صنعت ساخت و اقدامات متعدد خود در زمینه انتشارات، آموزش، تاییدصلاحیت، انتخاب پروژه‌ها و مدیران پروژه برتر در صنعت ساخت، حرفه شغلی مدیریت ساخت را به شکل وسیعی توسعه داده است. هر چند مدیریت ساخت در آمریکا سابقه زیادی دارد و دانش مدیریت ساخت از قدمت طولانی‌ در این کشور برخوردار است، اما این انجمن سهم بسزایی در ایجاد هویت، رشد شغلی و بهبود وضعیت صنعت ساخت در آمریکا و دنیا ایفا نموده است.
انجمن مدیریت ساخت آمریکا استانداردهای مدیریت پروژه خودر را بر اساس روش‌های اجرا و تحویل پروژه (PDM) و ساختارهای قراردادی ارائه کرده تا یک مدیر ساخت بتواند در قالب‌های مختلفی از جمله مدیر ساخت کارگزار (CMA یا ACM) یا مدیر ساخت ریسک‌پذیر (CMAR)، خدمات تخصصی را در پروژه‌های صنعت ساخت ارائه کند. این دقیقاً یکی از اصلی‌ترین وجه تمایزهای مدیریت پروژه به شکل عمومی با مدیریت ساخت است. ساختارهایی که به شدت برای شرکت‌های مدیریت پیمان و مدیریت طرح الزام‌آور است و هیچ مبنای مشخصی در ایران ندارد ولی توسط این انجمن به شکل حرفه‌ای ارائه شده است.
تاکید این انجمن بر این است که برای مدیریت مناسب پروژه‌های این صنعت، علاوه بر دانش عمومی مدیریت پروژه، نیاز شدیدی به گستره‌ دانش و مهارت تخصصی در حوزه مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت وجود دارد. انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) برای پر کردن این خلاء دانشی، مجموعه مفصلی از کتاب‌ها، راهنماها و قواعد استاندارد برای هر حوزه را منتشر می‌کند. تدوین فرم‌های قراردادی مخصوص سمت مدیر ساخت و شرکت‌های مدیریت ساخت، تدوین دوره‌های آموزشی، ارائه مدرک تخصصی مدیریت ساخت، عرضه ژورنال‌های تخصصی و برگزاری کنفرانس‌ها نیز از دیگر خدمات اصلی این انجمن هستند.

انجمن CMAA

1.1. فعالیت‌های اصلی انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)

به صورت کلی، فعالیت‌های اصلی این انجمن عبارتند از:
1. ارائه برنامه‌های آموزشی: انجمن CMAA برنامه‌های آموزشی متنوعی در زمینه مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت ارائه می‌دهد، از جمله دوره‌های آموزشی، کارگاه‌ها و کنفرانس‌ها که به ارتقاء دانش و مهارت‌های افراد مشتاق در این زمینه کمک می‌کند.
2. صدور گواهینامه‌ها: انجمن CMAA گواهینامه‌های مختلفی در زمینه مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت ارائه می‌دهد تا کارفرمایان بتوانند با انتخاب مدیران ساخت تاییدشده باعث بهبود وضعیت پروژه‌های خود شوند و مدیران ساخت بتوانند در حرفه شغلی خود رشد قابل توجهی نمایند.
3. ارائه منابع و اطلاعات: انجمن CMAA به ارائه منابع، مقالات، گزارش‌ها و اطلاعات مربوط به مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت می‌پردازد تا اعضا و علاقه‌مندان به این صنعت از آخرین دانش و روندها مطلع شوند.
4. ترویج استانداردها: انجمن CMAA به ترویج و ارتقاء استانداردهای مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت می‌پردازد تا کیفیت و کارایی در این صنعت افزایش یابد و ریسک‌های مربوط به پروژه‌ها کاهش یابد.

تا سال 2024، بیش از 21000 نفر، شامل متخصصان، شرکت‌های خدمات تخصصی، کارفرمایان در بخش خصوصی و دولتی، کارشناسان و مدیران و دانشگاهیان به عضویت انجمن CMAA در آمده‌اند و این انجمن دارای 30 شعبه منطقه‌ای در سراسر آمریکاست.

انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)، پیشروی جامعه در اعتبارسنجی برنامه‌های حرفه‌ای در صنعت ساخت است که توسط هیئت تأیید صلاحیت مهندسی و فناوری (Accreditation Board for Engineering and Technology یا ABET) مورد تایید قرار گرفته است. توانایی CMAA، ایجاد مشارکتی قابل توجه و متمایز در تربیت نیروی کار حرفه‌ای و واجد صلاحیت است.

ABET

درباره انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) بیشتر بخوانید.

2.1. تعریف مدیریت ساخت از نگاه CMAA

تعریفی که انجمن مدیریت ساخت آمریکا برای مدیریت ساخت ارائه کرده، با تعریف مدیریت پروژه تفاوت دارد و به دلایلی که پیش‌تر بیان شدند، نیاز به ساختار متفاوتی نیز دارد. در نسخه‌ی ۲۰۲۱ استاندارد انجمن مدیریت ساخت آمریکا، مدیریت ساخت این‌گونه تعریف شده است:

مدیریت حرفه‌ایی که به‌منظور برنامه‌ریزی، طراحی و ساخت پروژه‌های صنعت ساخت، از آغاز تا پایان، به‌ کار گرفته می‌شود تا اهداف پروژه، اعم از زمان، محدوده، هزینه و کیفیت محقق گردند.

3.1. تعریف مدیر ساخت از نگاه CMAA

با توجه به تعریف فوق، مشخص است که مدیریت ساخت در زبان متخصصان به مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت اطلاق می‌شود و برای مدیریت نیاز به عاملی متخصص دارد که دانش و تجربه‌ی اختصاصی در صنعت ساخت داشته باشد. به همین دلیل استاندارد مدیریت ساخت آمریکا به این عامل لقب مدیر ساخت (CM) را می‌دهد و آن را به این شکل تعریف می‌کند:

مدیر ساخت سازمانی حقوقی یا فردی حقیقی است که به‌دلیل تخصص و منابعی که در اختیار دارد، قادر به ارائه‌ی خدمات مدیریت ساخت است. مدیران ساخت خدمات بسیار متنوعی را به‌عنوان کارگزار یا نماینده‌ی قانونی به کارفرمایان در سطوح مختلف پروژه و طرح ارائه می‌کنند.

2. معرفی معتبرترین مدارک مدیریت ساخت ارائه شده از سوی CMAA

موسسه صدور گواهینامه مدیر ساخت (The Construction Manager Certification Institute یا CMCI)، به عنوان یک نهاد اداری مستقل از انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)، اعتبارنامه‌هایی را برای متخصصان مدیریت ساخت ارائه می دهد. ترتیب برنامه‌های اعتبارسنجی مدیریت ساخت به این شکل پیش می‌رود:
1. با برنامه‌ی مدیر ساخت تحت تعلیم (Construction Manager-in-Training یا CMIT) آغاز می‌شود؛
2. با مدرک همیار تاییدشده مدیر ساخت (Certified Associate Construction Manager یا CACM) ادامه پیدا می‌کند؛
3. و در نهایت به مدیر ساخت تاییدشده (Certified Construction Manager یا CCM) می‌رسد که برای ماهرترین متخصصان مدیریت ساخت ارائه شده است.
در شکل 1، نقشه راه ارائه شده توسط انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) برای دریافت معتبرترین مدارک مدیریت ساخت ترسیم شده است. هر کدام از این مدارک، الزامات و مراجع ویژه خود را دارند که به ترتیب از CMIT از سطح 1 تا 4، به CCM، یعنی بالاترین رده مدرک مدیریت ساخت می‌رسد.

نقشه راه ارائه شده توسط انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) برای اخذ مدارک مدیریت ساخت

شکل 1. نقشه راه ارائه شده توسط انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) برای اخذ مدارک مدیریت ساخت


1.2. مدارک مدیریت ساخت انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) در یک نگاه

در جدول 1 مقایسه بین سه مدرک مهم نشان داده شده است. مدارکی که هر کدام برای مقاصد متفاوتی ارائه شده‌اند. 

جدول 1. مقایسه بین سه مدرک CMIT و CACM و CCM در یک نگاه

Construction-Manager-in-Training (CMIT) 

Certified Associate Construction Manager (CACM)

Certified Construction Manager (CCM)

مدیر ساخت تحت تعلیم
همیار تاییدشده مدیر ساخت
مدیر ساخت تاییدشده

CMIT یک برنامه اعتبارسنجی خودآموز است که به متخصصان مدیریت ساخت کمک می‌کند تا به صورت حرفه‌ای در یک مسیر شغلی در صنعت ساخت گام بردارند و دانش و مهارت خود را توسعه دهند. این گواهینامه نشان دهنده شایستگی در تخصص مدیریت ساخت در اوایل حرفه‌ی یک فرد است. این مدرک بخصوص برای دانشجویان یا افرادی که سابقه کمی دارند مناسب است.  

CACM برای متخصصانی مناسب است که قصد ادامه فعالیت در مدیریت ساخت به شکل حرفه‌ای و تخصصی‌تر دارند. این افراد باید معیارهای برنامه تایید صلاحیت مدیریت ساخت را بر اساس تحصیلات آکادمیک، تجربه اجرایی، توانمندی عملیاتی و درک مناسب از استانداردهای اجرایی انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)، اثبات کنند. این مدرک برای افرادی مناسب است که چند سالی از سابقه اجرایی آن‌ها می‌گذرد و برای دریافت مدرک CCM آماده می‌شوند. 

مدیر ساخت تاییدشده (CCM) استاندارد طلایی در تایید صلاحیت مدیران ساخت است. این تنها گواهینامه مدیریت ساخت است که توسط موسسه ملی استاندارد آمریکا (ANSI)، هیئت اعتباربخشی ملی (ANAB) و تحت استاندارد ISO-17024 سازمان بین‌المللی استاندارد تأیید شده است. مدیران ساخت با اخذ این مدرک صلاحیت خود را برای مدیریت پروژه‌ها و طرح‌های صنعت ساخت اعلام می‌کنند. 


چه کسانی قادر به اخذ مدارک مدیریت ساخت هستند؟

انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) در گام اول گواهینامه‌های مربوط به مدیریت ساخت را برای رشته‌های مهندسی خاص ارائه می‌دهد. بااین‌حال، افراد از رشته‌های مهندسی مختلف اگر تجربه اجرایی در صنعت ساخت داشته باشند می‌توانند گواهینامه‌های CMAA را دریافت کنند. 

وجه تمایز اصلی این مدرک با مدارک مدیریت عمومی پروژه مانند PMP و Prince2 و IPMA و غیره در آنست که بدون مدرک دانشگاهی مرتبط با مدیریت ساخت یا مهندسی و یا تجربه اجرایی در صنعت ساخت قادر به اخذ این مدارک نیستید!

به گفته‌ی CMAA، برخی از رشته‌هایی که می‌توانند مدارک CMAA را کسب کنند، عبارت‌اند از:
- مدیریت ساخت
- علوم/تکنولوژی ساخت
- مهندسی عمران
- مهندسی صنایع
- مهندسی سازه
- مهندسی مکانیک
- مهندسی برق
- مهندسی شیمی
- مهندسی معماری
- معماری

به‌طورکلی، درحالی‌که رشته‌های خاصی قادر به اخذ مدارک CMAA هستند، اما افرادی که در پروژه‌های مختلف صنعت ساخت دخیل هستند، می‌توانند با دریافت این مدارک، برای افزایش تخصص اقدام کنند و باعث رشد خود در حرفه مدیریت ساخت شوند.

در ادامه به بررسی بیشتر هر کدام از این مدارک می‌پردازیم.

2.2. مدرک مدیر ساخت تحت تعلیم (Construction-Manager-in-Training یا CMIT)

مدرک CMIT، ویژه افرادی است که قصد ورود حرفه‌ای به عرصه مدیریت ساخت را دارند و آماده طی‌کردن مراحل مختلف تا رسیدن به سطح حرفه‌ای مدیریت ساخت (CCM) هستند. تا قبل از سال 2017 انجمن مدیریت ساخت این مدرک را تنها در یک سطح ارائه می‌نمود اما بعد از آن سال تغییرات زیادی در ارائه این مدرک ایجاد کرد. امروزه محتوای مدرک CMIT در چهار سطح آموزشی و به‌ شکلی تجمعی ارائه می‌شود. افراد پس از تایید صلاحیت ورود به هر سطح، گذراندن دوره‌های آموزشی مهارت‌های سخت و نرم، موفقیت در آزمون و کسب تجربه مدنظر، به دریافت گواهی آن سطح نایل می‌شوند. دریافت هر یک از سطوح بالاتر، نشان‌دهنده رشد مهارت و تجربه فرد در حوزه مدیریت ساخت است. 

مدرک CMIT، نقطه شروع برای حرفه‌ای شدن در مدیریت ساخت است. افرادی که مدرک CMIT را کسب می‌کنند، به یک پایه علمی قوی در حرفه خود دست یافته‌اند و زمان و انرژی خود را وقف بهبود مستمر دانش و مهارت‌های خود کرده‌اند. برنامه‌ای که CMAA برای دارندگان مدارک CMIT دارد، این است که آن‌ها را در ادامه برای اخذ بالاترین رده مدرک انجمن CMAA که همان CCM است، آماده کند. در شکل 2، ترتیب سطوح 1 تا 4 مدرک CMIT به همراه الزامات و مهارت‌های موردنیاز هر یک مشخص شده است.

سطوح 1 تا 4 مدرک CMIT انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)

شکل 2. سطوح 1 تا 4 مدرک CMIT انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)

چهار سطح مدارک CMIT دارای اعتبارسنجی مرحله‌ای (Stackable Credential) است و با تمرکز بر اصول مدیریت ساخت، مسیری را برای تبدیل شدن به یک مدیر ساخت شایسته و موفق ارائه می‌دهد.
برنامه CMIT برای افراد زیر در نظر گرفته شده است:
- متخصصانی که هدفشان تبدیل شدن به یک مدیر ساخت حرفه‌ای است.
- کارشناسان میانی‌ای که به دنبال راهی برای پیشرفت در حرفه‌ی مدیریت ساخت هستند.
- تازه فارغ التحصیلانی که قصد ورود به بازار کار دارند.
- دانشجویانی که در حال فارغ التحصیلی هستند.

به صورت کلی، مخاطبان مدرک CMIT، متخصصانی هستند که سطح دانش آکادمیک خوب و تجربه‌ی کاری به نسبت کمتری دارند و برای تبدیل شدن به مدیر ساخت شایسته و موفق برنامه‌ریزی کرده‌اند.

چرا باید مدرک CMIT کسب کنیم؟ (دستاوردهای CMIT)

- به مدیران، سرپرستان، کارفرمایان، مشتریان و همتایان خود نشان می‌دهید که متعهد به کسب دانش و توانایی‌های موردنیاز برای تبدیل شدن به یک مدیر ساخت حرفه‌ای و مجرب هستید.
- از مجموعه دانش و اصول ارائه شده برای صنعت ساخت آگاهی پیدا کرده‌اید.
- با سایر دارندگان مدرک CMIT و مربیان CCM ارتباط برقرار می‌کنید و شبکه حرفه‌ای خود را توسعه می‌دهید.
- در مسیر دریافت سطوح 2، 3 و 4 مدرک CMIT قرار می‌گیرید و خود را برای تبدیل شدن به یک CACM و در نهایت CCM آماده می‌کنید.

3.2. مدرک همیار تاییدشده مدیر ساخت (Certified Associate Construction Manager یا CACM)

مدرک CACM سطح متوسط از مدارک CMAA است که توانایی مدیر ساخت را برای رهبری ابعاد مختلف پروژه می‌سنجد. CACM برای کسانی مناسب است که تجربه بیشتری نسبت به CMIT دارند اما هنوز آماده نیستند که کل پروژه یا طرح را به تنهایی رهبری کنند. به عنوان مثال، یک CACM کسی است که ممکن است حداقل مسئولیت یک قسمت از یک برنامه یا پروژه، مانند توسعه طرح یا بازرسی پروژه را بر عهده داشته باشد.

این مدرک توانایی رقابت‌پذیری با دیگران را افزایش می‌دهد و مهارت‌های رهبری و تخصص بیشتری را به نمایش می‌گذارد. دارندگان مدرک CACM با مدیریت جنبه‌های مختلف به موفقیت پروژه کمک می‌کنند. دریافت این مدرک، نیاز به گذراندن آزمونی دارد که 10 حوزه اصلی و اجرایی را پوشش می‌دهد و افراد برای حفظ اعتبار مدرک، باید هر سه سال یکبار آن را تمدید کنند.

در واقع یک مدیر ساخت با اخذ مدرک CACM:
- چرخه عمر یک پروژه ساخت را درک می‌کند و بر اساس تجربه و دانشی که دارد، می تواند از اقدامات و فعالیت‌های انجام شده در مقیاس بزرگ برای کمک به دستیابی به یک پروژه موفق حمایت کند.
- با داشتن تجربه اجرایی در صنعت ساخت، آماده مدیریت جنبه‌های مختلف یک طرح یا پروژه مانند زمان‌بندی، کنترل، بودجه، طراحی، کاهش ریسک و موارد دیگر است.
- به کاهش ریسک و پیش رفتن بر اساس برنامه و بودجه کمک می‌کند.

مدرک CACM برای چه کسانی  مناسب است؟

موسسه صدور گواهینامه مدیر ساخت (CMCI) در سال ۲۰۲۳ ، مدرک همیار تاییدشده مدیر ساخت (CACM) را به عنوان بخشی از برنامه اعتبارسنجی مدیران ساخت راه‌اندازی کرد.
این مدرک برای مدیران ساختی که در میانه مسیر شغلی خود هستند و برای مدیریت و رهبری بخشی از یک پروژه آماده می‌شوند، در نظر گرفته شده است.
همیار تاییدشده مدیر ساخت (CACM) اغلب به عنوان دستیاران مدیر ساخت، تحلیلگران برنامه‌ریزی و کنترل پروژه، برآوردگران هزینه، تحلیلگران ادعا، مدیران دفتر فنی و بازرسان فعالیت می‌کنند.
اگر هنوز در سطح مناسب برای دریافت مدرک مدیر ساخت تاییدشده (Certified Construction Manager یا CCM) نیستید، می‌توانید برای دریافت مدرک همیار تاییدشده مدیر ساخت (CACM) اقدام کنید. در ادامه مطلب، درباره مدرک CCM بیشتر توضیح داده‌ایم.

در شکل 3، به طور خلاصه، الزامات و شرایط دریافت مدرک CACM، درج شده است.

الزامات دریافت مدرک CACM

شکل 3. الزامات دریافت مدرک CACM

چرا باید مدرک CACM کسب کنیم؟ (دستاوردهای CACM)

- به مدیران، کارفرمایان، همکاران و سایر ذی‌نفعان نشان می‌دهید که تخصص و دانش موردنیاز صنعت ساخت را کسب کرده‌اید.
- مزیت رقابتی خود را در بازار کار افزایش می‌دهید: در زمانی که صنعت به نیروهای ماهر نیاز دارد، CACM دانش و مهارت‌های شما را تایید می‌کند. داشتن مدرک CACM به شما کمک می‌کند تا به‌عنوان یک مدیر ساخت حرفه‌ای، متمایز باشید زیرا شما می توانید برای بهترین منافع تیم خود تصمیم‌گیری کنید و طرح‌ها و پروژه‌ها را با موفقیت به پایان برسانید.
- توانایی هدایت و رهبری خود را نشان دهید: CACMها آینده صنعت مدیریت ساخت را شکل می‌دهند.
- دانش خود را گسترش و شبکه خود را رشد می‌دهید: به عنوان یک CACM، اعتبار خود را با به‌روز ماندن در مورد رویه‌های برتر صنعت، شرکت در رویدادهای تخصصی و پیروی از اصول حرفه‌ای و اخلاقی، از طریق فرآیند تمدید مدارک حفظ می‌کنید.

4.2. مدرک مدیر ساخت تاییدشده (Certified Construction Manager یا CCM)

مدرک CCM، بالاترین رده مدرک CMAA است و نشانگر درجه بالاتری از تحصیلات آکادمیک، تجربه اجرایی و درک حوزه‌های دانشی مدیریت ساخت است.

مدیران ساخت دارای مدرک CCM، خدمات حرفه‌ای را ارائه می‌دهند که از تکنیک‌های مدیریت موثر برای برنامه‌ریزی، طراحی و ساخت یک پروژه یا طرح، از آغاز تا پایان استفاده می‌کنند تا زمان، هزینه و کیفیت را کنترل کنند. هدف از بکارگیری مدیران ساخت دارای CCM بهبود ارائه محیط ساخته شده با شناسایی مدیران ساختی است که از نظر تحصیلات و تجربه بهترین صلاحیت را برای ارائه خدمات مدیریت ساخت حرفه‌ای، با بالاترین کیفیت و رفتار اخلاقی دارند.

مدرک Certified Construction Manager، «استاندارد طلایی» در صنعت مدیریت ساخت است. این مدرک، متخصصانی را که در مدیریت مراحل ساخت یک پروژه سرمایه‌ای، برتری دارند به رسمیت می‌شناسد و تضمین می‌کند که دارندگان مدرک CCM، توانایی به موفقیت رساندن پروژه و طرح را دارند.

در شکل 4، به طور خلاصه، الزامات و شرایط دریافت مدرک CCM، درج شده است.

الزامات دریافت مدرک CCM

شکل 4. الزامات دریافت مدرک CCM

چرا باید مدرک CCM کسب کنیم؟ (دستاوردهای CCM)

بر اساس گزارش حقوق و دستمزد CMAA که در سال 2022 انجام شد، CCMها حدود 10% بیشتر از مدیران ساختی که دارای مدرک نیستند درآمد دارند. اما سوال رایج آنست که آیا مدارکی مانند PMP و Prince2 و غیره که مدارک عمومی مدیریت پروژه هستند بر مدرک CCM ارجحیت دارند؟ مدرک PMP یا CCM کدام یک نقش بیشتری در افزایش درآمد مدیر ساخت دارند؟

بر اساس این مطالعه (شکل 5)، مدرک CCM نسبت به مدارکی مانند PMP و Prince2 و سایر مدارک عمومی مدیریت پروژه سهم بیشتری در افزایش درآمد یک مدیر پروژه در صنعت ساخت دارد (میانگین 145 هزار دلاری در مقایسه با میانگین 139 هزار دلار).

نکته جالب در این مطالعه آنست که تاثیر داشتن مدارک عمومی مدیریت پروژه، مانند PMP و Prince2، از تاثیر داشتن مدرک کارشناسی ارشد در حوزه مدیریت ساخت کمتر است و افرادی که در رشته‌ مدیریت ساخت در مقطع ارشد یا دکتری تحصیل می‌کنند میزان رشد درآمدی بیشتری را به نسبت اخذ این مدارک در صنعت ساخت تجربه کرده‌اند.
این آمار نشان می‌دهد که:
1. دانش تخصصی و مدارک مختص صنعت ساخت، بیشتر از هر موضوع دیگری بر درآمد متخصصان صنعت ساخت تاثیر دارند.
2. هم‌چنین شرکت‌ها و سازمان‌ها، نیاز دارند یا ترجیح می‌دهند از بین نامزدهای CCM نیروهای خود را جذب کنند.


بخشی از گزارش حقوق و دستمزد CMAA سال 2022

شکل 5. بخشی از گزارش حقوق و دستمزد CMAA سال 2022

آیا می‌توان از ایران مدارک انجمن CMAA را اخذ نمود؟ 

به دلیل امکان حضور آنلاین در آزمون، اضافه شدن کشور ایران به لیست کشورها و البته تصمیمات جدید انجمن CMAA بعد از سال 2017، با استعلامی که به شکل مستقیم توسط موسسه ACEMI از انجمن CMAA گرفته شده است، امکان اخذ مدارک مدیریت ساخت از ایران وجود دارد.

3. معرفی مراجع آزمون برای اخذ مدارک CMAA

موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور (ACEMI)، تنها مرجع آموزش اسناد انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) در کشور است که بر اساس نقشه راه جامع اقدام به ارائه آموزش‌های مرتبط می‌نماید.
با پیمودن نقشه راه ارائه شده در ACEMI، نه تنها در تخصص مدیریت ساخت به صورت حرفه‌ای تحت آموزش قرار می‌گیرید، بلکه برای اخذ معتبرترین مدارک بین‌المللی صنعت ساخت در جهان، آمادگی پیدا می‌کنید.
انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA)، ارائه‌دهنده استانداردهای متعدد در زمینه مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت است که این اسناد در دوره‌های مختلف موسسه آموزش داده می‌شوند.
در جدول 2، اسناد انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) که در دوره‌های موسسه ارائه شده‌اند، به همراه دوره‌ مربوطه، درج شده است.

جدول 2. دوره‌های آموزشی موسسه ACEMI در ارتباط با اسناد انجمن CMAA

مراجع آزمون برای اخذ مدارک
تصویر سند CMAA
نام سند CMAA
عنوان دوره‌ی مرتبط با سند در موسسه ACEMI


Capstone: An Introduction to the Construction Management Profession

دوره‌ی معرفی حرفه‌ی مدیریت ساخت



Construction Management Standards of Practice

دوره‌ی استاندارد مدیریت پروژه‌های ساخت


Time Management Guidelines

دوره‌ی استراتژی برنامه‌ریزی و کنترل پروژه
در طول چرخه حیات پروژه



Professional Practice Guidelines

دوره‌‌ی مدیران حرفه‌ای صنعت ساخت


Claims Management Guidelines



Contract Administration Guidelines 



Cost Management Guidelines 



Project Closeout Guidelines

دوره‌ی فرآیند یکپارچه اختتام پروژه‌های صنعت ساخت


Quality Management Guidelines 

دوره‌ی استراتژی پیاده‌سازی مدیریت کیفیت
در طول چرخه حیات پروژه



Risk Management Guidelines

دوره‌ی استراتژی پیاده‌سازی مدیریت ریسک
در طول چرخه حیات پروژه



Sustainability Guidelines

دوره‌ی استراتژی پیاده‌سازی مدیریت پایداری
در طول چرخه حیات پروژه


Technology Management Guidelines


4. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس نقشه راه ACEMI

بر اساس نکته‌ی درج شده در Exam Prep Tools وبسایت CMAA، سوالات آزمون CCM تنها از مراجع انجمن CMAA طراحی نشده، بلکه شامل محتوا و سوالاتی از حوزه‌های مختلف و متعدد مدیریت ساخت است. بنابراین، صرف مطالعه‌ این رفرنس‌ها برای اخذ مدارک کافی نیست و متقاضیان باید حوزه‌های گسترده‌ای از مدیریت ساخت را فرا بگیرند.

چگونه برای دریافت مدارک CMAA آماده شویم؟

موسسه ACEMI بزرگترین و تنها مرجع مدیریت پروژه‌های صنعت ساخت (پروژه‌های ساختمانی، زیرساختی و صنعتی) در کشور است که به متخصصان صنعت ساخت در جهت رشد شغلی و متمایز شدن کمک می‌نماید.

نقشه راه جامع مدیریت ساخت که برای اولین بار توسط موسسه ACEMI در کشور ارائه شده است، با الگوبرداری از انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) و موسسه صنعت ساخت آمریکا (CII) و با استفاده از مبانی ارائه شده توسط سایر انجمن‌ها، تشکل‌ها و موسسات فعال در زمینه مدیریت ساخت و پروژه مانند LCI و DBIA و NCMA و CFMA و AACE و PMI و FIDIC و SCL و AGC و AIA و ... تدوین گردیده و طبق نظرات کارشناسان، مدیران و مشاوران پروژه‌ها با شرایط کشور مطابقت‌سازی شده است.
شکل 6، نقشه راهی است که برای اخذ مدارک CMAA بر اساس نقشه راه ارائه شده توسط موسسه ACEMI تدوین شده و تمامی دانش و مهارت‌های مورد نیاز متخصصان مدیریت ساخت در حرفه‌های شغلی مختلف مشخص شده‌اند.

نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس نقشه راه ACEMI

شکل 6. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس نقشه راه ACEMI

5. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس دوره‌های ACEMI

علاوه بر نقشه راه CMAA بر اساس نقشه راه ACEMI، نقشه راه دیگری نیز طراحی شده که دوره‌های مورد نیاز برای دریافت معتبرترین مدارک مدیریت ساخت را مشخص می‌کند. در شکل 7، می‌توانید آموزش‌های هر سطح را بیابید و بر اساس برنامه‌ی آموزشی موسسه ACEMI که هر ساله در صفحه تقویم آموزشی منتشر می‌شود، دوره‌ها را بگذرانید. با طی کردن مسیر بر اساس نقشه راه ارائه شده، علاوه بر گام برداشتن در مسیر حرفه‌ای شدن، آمادگی لازم برای شرکت در آزمون‌های بین‌المللی و اخذ معتبرترین مدارک مدیریت ساخت را کسب می‌کنید.
دوره‌های ارائه شده در نقشه راه موسسه شامل تمامی مراجع آزمون انجمن CMAA است.

نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس دوره‌های ACEMI

شکل 7. نقشه راه اخذ مدارک CMAA بر اساس دوره‌های ACEMI

6. نحوه آمادگی آزمون برای اخذ مدارک CMAA

برای دریافت مدارک انجمن CMAA، تنها یادگیری مراجع و استانداردها کافی نیست و باید در آزمون‌های مرتبط با هر مدرک شرکت کنید و آن‌ها را با موفقیت پشت سر بگذارید. علاوه بر سابقه کاری که باید در تمام مراحل پروژه و در محدوده‌های مختلف، از جمله قراردادی داشته باشید، باید بر نزدیک به ۲۴۰۰ صفحه از مراجع مختلف نیز تسلط داشته باشید و بتوانید در آزمون‌ها به شکل مناسبی عمل کنید. بر اساس شکل 7، دوره‌های ارائه شده در موسسه ACEMI حاوی تمامی این اسناد است و با طی کردن دوره‌ها بر اساس نقشه راه، علاوه بر متخصص شدن در مدیریت ساخت، آمادگی لازم برای دریافت مدارک را پیدا خواهید کرد. اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اسناد آمادگی‌ آزمون‌ها، مراجع دیگری هستند که برای دریافت مدارک به آن نیاز دارید. موسسه ACEMI تنها مرجع مدیریت ساخت تخصصی در ایران است که این مراجع را به صورت تخصصی آموزش می‌دهد و نحوه شرکت و موفقیت در آزمون را به شما می‌آموزد.

1.6. آمادگی آزمون CMIT

برای آمادگی آزمون مدرک CMIT، باید سند Capstone این انجمن را فرا بگیرید و در آزمون نیز موفق عمل کنید. این سند از سال 1404 در دوره معرفی حرفه مدیریت ساخت (Capstone) توسط موسسه ACEMI آموزش داده می‌شود.
برای آمادگی آزمون نیز دوره‌ دیگری در موسسه ACEMI برگزار می‌شود تا بتوانید با فراگیری تست‌های مشابه که در مرکز آزمون ACEMI طراحی شده است، خود را محک بزنید تا احتمال موفقیت‌تان در آزمون بسیار افزایش یابد.

مراجع دوره آمادگی آزمون CMIT

شکل 8. مراجع دوره آمادگی آزمون CMIT

2.6. آمادگی آزمون CACM

دوره آمادگی آزمون CACM، برای دریافت مدرک همیار تاییدشده مدیریت ساخت (CACM) مورد نیاز است. این دوره که تنها در موسسه ACEMI برگزار می‌شود، شامل 2 مرجع اصلی زیر است (شکل 9):

راهنمای مطالعه CACM

با راهنمای آزمون CACM، می‌توانید برنامه مطالعاتی خود را طراحی کنید و به طور موثر برای اخذ مدرک معتبر همیار تاییدشده مدیریت ساخت (CACM) آماده شوید.
راهنمای مطالعه CACM توضیحات مفصلی در مورد فرآیندهای درخواست و آزمون تمرین‌های خودارزیابی (Self-Assessment) ارائه می‌دهد تا به شما در سنجش میزان آمادگی خود برای آزمون، نکاتی برای تدوین یک برنامه مطالعه موثر، خلاصه‌ای از مباحث آزمون، واژه‌نامه‌ای از اصطلاحات و 50 سوال تمرینی (با پاسخ، توضیحات و مراجع) کمک کند.
نکات برجسته راهنمای مطالعه CACM عبارتند از:
- طرح کلی محتوای آزمون CACM؛
- خودارزیابی با کاربرد آسان و پیشنهاد راه‌هایی برای شناسایی علایق آموزشی؛
- پیشنهادهایی برای ترسیم یک برنامه مطالعاتی، از جمله آماده‌سازی یک جدول زمانی مطالعاتی مناسب؛
- مطالب پیشنهادی برای هر مبحث از آزمون؛
- اصطلاحات کلیدی و واژه‌نامه؛
- ایده‌هایی برای پاسخگویی به مباحث دشوار؛
- نکات آمادگی و آزمون لحظه آخری؛
- سوالات تمرینی

انجمن CMAA این راهنمای مطالعه را به عنوان منبعی برای راهنمایی در زمینه موضوعاتی که ممکن است در آزمون با آن مواجه شوید ارائه می‌دهد، البته این تنها منبعی نیست که در آزمون موردنیاز است و به همین دلیل نمره قبولی را تضمین نمی‌کند. 

آزمون آزمایشی CACM

این آزمون آزمایشی برای پوشش موضوعات مشابه آزمون دریافت مدرک همیار تاییدشده مدیریت ساخت (CACM) طراحی شده که ممکن است هنگام شرکت در آزمون اصلی با آن مواجه شوید. البته هیچ یک از سوالات آزمون آزمایشی در آزمون واقعی طرح نمی‌شوند.
پس از اتمام آزمون، کارنامه شامل درصد قبولی و تعداد سوالاتی که در هر یک از مباحث آزمون به درستی پاسخ داده اید، دریافت خواهید کرد. این کارنامه طراحی شده تا به کمک آن، تعیین کنید که برای کدام یک از مباحث زمان بیشتری اختصاص دهید.

مراجع دوره آمادگی آزمون CACM

شکل 9. مراجع دوره آمادگی آزمون CACM

3.6. آمادگی آزمون CCM

انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) تنها انجمنی در دنیاست که اقدام به ارائه ساختار جامعی برای مدیر ساخت از ابتدا تا انتهای پروژه نموده و صلاحیت این متخصصان را برای فعالیت در شرکت‌های مدیریت ساخت کارگزار (مدیریت طرح) و مدیریت ساخت در ریسک (مدیریت پیمان) تایید می‌کند. همانطور که پیش‌تر بررسی شد، مدرک CCM، بالاترین رده‌ی مدارک مدیریت ساخت انجمن CMAA است. بنابراین، آمادگی و تسلط بیشتری برای شرکت در آزمون CCM نیاز دارید. این دوره نیز مانند سایر دوره‌های آمادگی آزمون، تنها و اولین بار در کشور توسط موسسه ACEMI برگزار می‌شود. بر اساس شکل 10، برای دوره آمادگی آزمون مدرک CCM نیز 2 مرجع اصلی وجود دارد:

راهنمای مطالعه CCM

با راهنمای آزمون CCM، می‌توانید برنامه مطالعاتی خود را طراحی کنید و به طور موثر برای اخذ مدرک مدیر ساخت تاییدشده (CCM) آماده شوید.
راهنمای مطالعه CCM توضیحات مفصلی در مورد فرآیندهای درخواست و آزمون تمرین‌های خودارزیابی (Self-Assessment) ارائه می‌دهد تا به شما در سنجش میزان آمادگی خود برای آزمون، نکاتی برای تدوین یک برنامه مطالعه موثر، خلاصه‌ای از مباحث آزمون، واژه‌نامه‌ای از اصطلاحات و 50 سوال تمرینی (با پاسخ، توضیحات و مراجع) کمک کند.
نکات برجسته راهنمای مطالعه CCM عبارتند از:
- طرح کلی محتوای آزمون CCM؛
- خودارزیابی با کاربرد آسان و پیشنهاد راه‌هایی برای شناسایی علایق آموزشی؛
- پیشنهادهایی برای ترسیم یک برنامه مطالعاتی، از جمله آماده‌سازی یک جدول زمانی مطالعاتی مناسب؛
- مطالب پیشنهادی برای هر مبحث از آزمون؛
- اصطلاحات کلیدی و واژه نامه؛
- ایده‌هایی برای پاسخگویی به مباحث دشوار؛
- نکات آمادگی و آزمون لحظه آخری؛
- سوالات تمرینی

انجمن CMAA این راهنمای مطالعه را به عنوان منبعی برای راهنمایی در زمینه موضوعاتی که ممکن است در آزمون با آن مواجه شوید ارائه می‌دهد، البته این تنها منبعی نیست که در آزمون موردنیاز است و به همین دلیل نمره قبولی را تضمین نمی‌کند.

آزمون آزمایشی CCM

این آزمون آزمایشی نیز مشابه آزمون آزمایشی CACM، برای پوشش موضوعات مشابه آزمون دریافت مدرک مدیر ساخت تاییدشده (CCM) طراحی شده که ممکن است هنگام شرکت در آزمون اصلی با آن مواجه شوید. البته هیچ یک از سوالات آزمون آزمایشی در آزمون واقعی طرح نمی‌شوند.
پس از اتمام آزمون، کارنامه شامل درصد قبولی و تعداد سوالاتی که در هر یک از مباحث آزمون به درستی پاسخ داده اید، دریافت خواهید کرد. این کارنامه طراحی شده تا به کمک آن، تعیین کنید که برای کدام یک از مباحث زمان بیشتری اختصاص دهید.

مراجع دوره آمادگی آزمون CCM

شکل 10. مراجع دوره آمادگی آزمون CCM

موسسه ACEMI با دسترسی به این مراجع و اشراف کامل به این ساختار، اقدام به برگزاری دوره‌های آمادگی آزمون می‌نماید تا شما را برای اخذ معتبرترین مدارک مدیریت ساخت دنیا آماده کند.

7. دریافت مشاوره

برای دریافت مشاوره رایگان از مشاوران تخصصی موسسه ACEMI، کافیست از طریق لینک زیر، اطلاعات خود را ثبت و ارسال کنید.

برای دریافت مشاوره آموزشی کلیک کنید

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸