استفاده از بلاک چین (Blockchain) برای مدیریت مالی پروژه‌ها

استفاده از بلاک چین (Blockchain) برای مدیریت مالی پروژه‌ها

مدتی است که استفاده از فناوری ارزهای دیجیتال رونق زیادی پیدا کرده‌ است و سرمایه‌گذاری کلانی نیز بر روی آن‌ها انجام می‌شود. یکی از این موارد، بلاک چین (BlockChain) است. فناوری‌ای که اجازه می‌دهد به صورت مستقل و بدون نیاز به یک عامل مرکزی، اقدام به تبادل ارزش نماییم. اگرچه این فناوری که درباره آن بیشتر صحبت خواهیم نمود هم اکنون یکی از گزینه‌های اصلی صنعت درمان و سلامت (Healthcare Industry) برای دسترسی و ایجاد اطلاعات درمانی و سلامت است، اما از لحاظ طبیعی خصوصیاتی دارد که می‌تواند به عنوان شریک در پروژه‌ها، مخصوصا پروژه‌های صنعت ساخت بکار گرفته شده و عملا باعث انقلابی در حوزه تکنولوژی گردد.

 

شکل 1. بلاک چین

بلاک چین (BlockChain) یک دفتر کل دیجیتالی (Digital Ledger) است که اطلاعات تراکنش انجام شده بین ذی‌نفعان را به ترتیب زمانی ذخیره می‌نماید. هر تراکنش به صورت یک بلوک بوده که تراکنش‌های جدید به صورت بلوک به بلوک‌های دیگر که هر کدام مجموعه‌ای از تراکنش‌ها را در خود نگه می‌دارند، وصل می‌شوند تا یک زنجیره‌ای از بلوک‌ها را تشکیل دهند. این فناوری که اولین بار به صورت بیت کوین (Bitcoin) معرفی شد، دارای امنیت بالایی است، زیرا اولا بلوک‌ها به صورت رمزنگاری شده به بلوک‌های دیگر وصل می‌شوند و دوما اگر تغییراتی در بلوک اصلی اتفاق بیفتد، تمامی بلوک‌های دیگر در آن زنجیره نیاز به بازرسی پیدا می‌کنند. برای استفاده از این فناوری، مردم از کیف پول‌هایی استفاده خواهند کرد که به صورت حساب مالی بوده و پول می‌تواند از یک کیف پول به کیف پولی دیگر جابجا شده، که هر جابجایی یک بلوک جدید اضافه خواهد نمود. 

جایگاه بلاک چین در صنعت ساخت

در مقاله‌ای که توسط Rachel Novotny در سال 2018 میلادی، منتشر شده، به جایگاه بلاک چین در صنعت ساخت پرداخته شده است [(1)]. بلاک چین، به علت حذف واسطه‌ها در بخش گردش کار و پرداخت قرارداد، باعث جلوگیری از هدر رفت منابع زمانی و مالی می‌گردد. این تکنولوژی می‌تواند امر تحویل و پرداخت را نیز تسهیل نموده و باعث کاهش اختلافات گردد. همچنین، این تکنولوژی می‌تواند کمک بزرگی به ثبت دقیق داده‌ها نماید. اگر بخواهیم به صورت ساده درباره این موضوع صحبت کنیم، لازم است اشاره نماییم که در فناوری بلاک چین، کارفرما یک کیف پول پروژه خواهد داشت که تمامی پول پروژه داخل این کیف پول و برای پرداخت به هر فردی که در پروژه مشغول به فعالیت است، استفاده می‌گردد. پرداخت‌ها می‌توانند مرحله به مرحله تعریف شوند و هر زمان که یک مرحله به اتمام رسید و محصول نهایی بازرسی و تایید شد، پرداخت‌ها به صورت اتومات به فرد یا سازمان مورد نظر انتقال یابد. به جهت این مدل‌سازی و ایجاد یکپارچگی و کارایی لازم بلاک چین با پروژه‌های صنعت ساخت، چهار مرحله تعریف شده است. این چهار مرحله عبارتند از:
الف- مدل‌سازی پروژه
ب- هوشمندسازی قرارداد
پ- بازرسی
ت- تحویل

- جهت مطالعه بیشتر، فایلی جهت دانلود قرار داده شده است.


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه ACEMI

در نقشه راه مدیریت ساخت مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی‌پور، دوره‌ای در سطح مهارت‌های سخت با عنوان مدیریت یکپارچه مالی، حسابداری و هزینه در پروژه و سازمان‌های پروژه محور ارائه شده است که نه‌تنها ساختار مدیریت مالی و حسابداری پروژه را به‌صورت کامل و اجرایی آموزش می‌دهد، بلکه یکپارچگی این ساختار را با ساختارهای برآورد هزینه، کنترل و مدیریت هزینه و شبکه جریان نقدینگی، بحث‌های مدیریت اسناد و مدارک، تحلیل تأخیرات، مدیریت ادعا و مبانی حقوقی و قراردادی به‌صورت کامل آموزش می‌دهد. همچنین به جهت آشنایی با دوره‌ها و تاریخ برگزاری آن‌ها می‌توانید به بخش تقویم آموزشی موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید. 

[1] Rachel Novotny. 2018. Blockchain and the Construction Industry.
دانلود جزئیات این مقاله

نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.
“ بزرگترین و تخصصی‌ترین رویداد مدیریت ساخت کشور ” جزئیات رویداد