کتاب Project Finance for Construction & Infrastructure که در سال 2008 به چاپ رسیده، توسط 5 نویسنده نوشته شده است. این کتاب هدف اصلی خود را بر روی آموزش مدرسان و دانشجویان متمرکز کرده و سعی کرده تا مباحث تأمین مالی را از نگاه اجرایی و ابتدایی بررسی نماید. فرض نویسندگان این کتاب بر آن است که خوانندگان این کتاب تخصصی در زمینه تأمین مالی پروژهها ندارند.
شکل 1. تامینمالی پروژه.
1. معرفی فصلهای کتاب
- فصل اول: در فصل اول این کتاب درباره ساختار و ذات تأمین مالی صحبت شده است. مسائلی همچون تفاوت تأمین مالی شرکتی و پروژهای (Corporate and project finance)؛ بیزینس مدل شرکتهای پروژه محور؛ و چرخه پروژهها مهمترین مواردی هستند که در فصل اول به آنها پرداخته شده است.
- فصل دوم: در فصل دوم درباره تراکنشهای مالی صحبت شده است و نهتنها این تراکنشها از نظر اقتصادی و هزینهای بررسی شده، بلکه وامهای سندیکا (syndicated loan) (وامی که توسط چندین مؤسسه به وامگیرنده پرداخت میشود) و ضمانتنامههای بینالمللی نیز در این فصل مورد بررسی قرار گرفته است.
- فصل سوم: فصل سوم این کتاب درباره ارزیابی مالی صحبت کرده است که این ارزیابیها بیشتر به ارزیابی شرکتها از نظر مالی تخصیصیافته است.
- فصل چهارم: فصل چهارم نیز درباره ریسکهای تأمین مالی و نحوه مدیریت آنها صحبت کرده است.
- فصل پنجم: فصل پنجم این کتاب که یکی از فصلهای مهم است، درباره تأمین مالی در پروژههای مشارکت عمومی و خصوصی (PPP) و طرح سرمایهگذاری و تأمین مالی خصوصی (PFI) صحبت کرده است و به بررسی منشأ طرح سرمایهگذاری و تأمین مالی خصوصی، انواع آنها، خصوصیات، ریسکها، ساختار قراردادی و چالشهای طرح سرمایهگذاری و تأمین مالی خصوصی در کنار تأمین مالی در پروژههای مشارکت عمومی و خصوصی صحبت کرده است.
- فصل ششم الی نهم: فصل ششم تا نهم این کتاب نیز به تأمین مالی پروژههای زیرساختی پرداخته و سعی کرده به کمک Case Study، موارد مختلفی را در زمینه تأمین مالی این پروژهها بررسی نماید. مواردی که علاوه بر بررسی تاریخچه این پروژهها به ارزیابی نتایج تأمین مالی و تحلیل نقاط ضعف و قوت آنها پرداخته است.
- جهت مطالعه بیشتر، نسخه PDF این کتاب جهت دانلود قرار داده شده است.
جایگاه این مبانی در آموزشهای مؤسسه ACEMI
در نقشه راه جامع مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، دورهای در سطح مهارتهای سخت با عنوان (تأمین مالی پروژه) ارائه شده است که این ساختار را بهصورت جامع و اجرایی آموزش میدهد. البته باید اشاره نمود که پیشنیازهای این دوره جامع، دوره مدیریت مالی، حسابداری و هزینه در پروژه و سازمانهای پروژه محور و دوره ارزیابی اقتصادی پروژه هستند که در نقشه راه جامع مدیریت ساخت مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور قابلمشاهده است. به جهت مشاهده تاریخ و نحوه برگزاری تمامی دورهها میتوانید به بخش تقویم آموزشی مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.