پرسش و پاسخ های مدیریت ساخت و پروژه

پرسش و پاسخ های مدیریت ساخت و پروژه

طبق توافقات اولیه، کارفرما موظف به پرداخت قسط سوم پیش‌پرداخت به پیمانکار بوده اما تا پایان پروژه مبلغی به اسم پیش‌پرداخت، پرداخت نشده است ولی صورت وضعیت پرداخت‌شده و در این بازه‌ هم دقیقا مطابق مبلغ قسط سوم میلگرد به پیمانکار تحویل داده شده؛ حال آیا پیمانکار همچنان می‌تواند به دلیل تأخیر در پرداخت قسط سوم، ادعایی داشته باشد؟

نمایش پاسخ

 یک قرارداد هست با موضوع احداث یک ساختمان سه‌طبقه به مدت 10 ماه، اسکلت طبقه اول را پیمانکار ساخته؛ اما اسکلت طبقه دوم و سوم را کارفرما به دلیل ناتوانی پیمانکار، خودش اجرا کرده است؛ حال برای محاسبه تاخیرات، آن سه ماه که کارفرما خودش کار را انجام داده جز تاخیرات مجاز است یا از مدت قرارداد کل کسر می‌شود؟

نمایش پاسخ

در محاسبه تاخیرات مالی بر اساس بخشنامه 5090 آیا در صورت افزایش یا کاهش ۲۵ درصد مبلغ پیمان، مبلغ اولیه پیمان نیز در فرمول‌ها تغییر می‌کند؟

نمایش پاسخ

آیا به دلیل تاخیر در پرداخت صورت‌وضعیت می‌توان از بخشنامه ۵۰۹۰ برای تمدید پیمان برای قراردادهای EPC صنعتی و غیر صنعتی استفاده کرد؟
پیش‌تر استفساریه سازمان برنامه و بودجه در این زمینه و ماده ۵۳-۸ باعث میشد خیلی‌ها استفاده از این بخشنامه را در پیمان‌های EPC غیرقابل استفاده بدانند.
اما این ماده درباره میزان خسارت صحبت می‌کند و جهت تمدید مدت پیمان موضوعی ذکر نشده است. سوال این است که برای مدت تمدید چه باید کرد؟

نمایش پاسخ

در پروژه‌ای پیمانکار باید بر اساس قرارداد، ساخت را انجام دهد (یعنی فقط فاز C بر عهده پیمانکار هست) و مهندسی و تامین مصالح بر عهده طراح و کارفرما است. پیمانکار قصد دارد برنامه زمان‌بندی را تنظیم کند، اما تاریخ دریافت نقشه‌ها و مصالح یا تجهیزات را طراح و کارفرما به پیمانکار اعلام نمی‌کنند. از نظر شما بهترین راه‌حل چیست؟

نمایش پاسخ

پیشتر در پرسشی در سایت مطرح شده بود که:

پیمانکاری در پروژه محق به دریافت تمدید زمان (EOT) است، اما کارفرما از این امر سر باز زده و پیمانکار از ترس خود اقدام به تسریع پروژه نموده است و شما به بیان پاسخ پرداختید. 

اما اکنون سوال این‌جاست که اثبات ادعای تسریع پیمانکار به چه پارامترهایی نیاز دارد؟

نمایش پاسخ

پیمانکاری در پروژه محق به دریافت تمدید زمان (EOT) است، اما کارفرما از این امر سر باز زده و پیمانکار از ترس خود اقدام به تسریع پروژه نموده است. راهکار پیمانکار در این زمان چیست؟

نمایش پاسخ

تفسیرهای متفاوتی نسبت به منطق محاسبات بخش‌نامه ۵۰۹۰ وجود دارد. به طور خلاصه یکی از این تفسیرها می‌گوید، شما مطابق قرارداد یک‌زمان و بودجه‌ای دارید که اگر به‌صورت خطی در کل زمان قرارداد پروژه تقسیمش کنید، سهم هر روز طبق قرارداد به دست می‌آید و نهایتاً هر چقدر بیشتر یا کمتر یا مساوی با این مقدار یکنواخت روزانه محاسبه شده، کارکرده باشید، نسبت می‌گیریم از آن که می‌شود ۲ جمله اول آن فرمول بخش‌نامه ۵۰۹۰. (یعنی اگر روزانه طبق قرارداد باید به مبلغ ۱۰۰۰۰ تومان کارکرد داشته باشید و ۵۰۰۰ تومان کارکرد عملاً ۵۰ درصد خروجی داشتید و اگر ۲۰۰۰۰ تومان کار کردید یعنی ۲۰۰ درصد عملکرد داشتید و...). در نهایت این درصد محاسبه شده در مقدار زمان تأخیر و عدد ۶۹ درصد ضرب می‌شود. به نوعی بخش‌نامه محاسبات را بر اساس تابعی از عملکرد شما در نظر می‌گیرد و زمانی ۷۰ درصد تأخیر پرداخت را به شما می‌دهد که کارکردتان با مقداری که روزانه طبق قرارداد در نظر گرفته شده است، برابر بوده باشد.

نظرتان درباره این تفسیر چیست؟

نمایش پاسخ

با سلام
- فرض کنید از روش آینده‌نگر تاخیرات به‌صورت Updateهای ماهیانه استفاده می‌کنیم و تأخیر در زمان پایان پروژه هم ۲ ماه شده است و الان هم در زمان Update ماه چهارم هستیم (یعنی ماه چهارم قرارداد به‌روز شده و تأخیر پروژه ۲ ماه شده است).
- فرض دوم هم این هست، زمانی که به‌صورت آینده‌نگر تأخیرات کارفرما را مدل کردیم و حدود ۱ ماه EOT دادیم، متوجه شدیم در آپدیت ماه چهارم سهم تأخیر ۲ ماه شده است. منطقاً به‌صورت گذشته‌نگر بین آپدیت ماه سوم و ماه چهارم تأخیرات کارفرما و پیمانکار را به‌صورت Fragnet مدل می‌کنیم تا ببینیم سهم تاخیرات کارفرما و پیمانکار برای پروژه چقدر است.
1. آیا می‌توان از بخشنامه 5090 در کنار تحلیل فنی تاخیرات استفاده نمود؟
2. آیا می‌توان از بخشنامه 5090 در کنار روش‌های آینده‌نگر تاخیرات استفاده نمود؟

نمایش پاسخ

مطابق آموزش‌های دوره من تصمیم گرفتم این پس بیشتر شیوه Delivery را برای ساختار شکست پیش ببرم، که کنترل هم خیلی دقیق‌تر انجام شود. بر اساس اجزای تشکیل دهنده محصول نهایی Summary taskها طبقه‌بندی شدند، یعنی قطعه 1 قطعه 2 ... و از آخر محصول نهایی که جمع می‌شود همه قطعات و مونتاژ صورت می‌گیرد. حتی مستندات و گزارشات جداگانه گرفتم و کنترل کیفیت نیز همین طور تفکیک گردیده است (چون طی فرایند تولید انواع مختلفی از کنترل کیفی انجام می‌شود).

1. اما یک فعالیت داریم مثل تامین مواد و متریال. این فعالیت چه تحویل‌شدنی دارد؟ مواد اولیه و خام؟ این باید در لیست تسک‌ها‌ به چه شکل بیاید؟
2. سوال دوم اینکه کنترل کیفیت را باید بعنوان یک فعالیت پشتیبان در نظر بگیرم؟
3. سوال بعد اینکه فعالیت‌هایی مثل تهیه گزارشات فنی جلسات فنی رفع ابهامات و ... آیا این‌ها هم یک LOE‌ هستند؟

نمایش پاسخ

اگر در قرارداد اشاره‌ای به ذخیره احتیاطی (Contingency) نشده باشد، آیا در زمان تحویل برنامه زمانی اولیه، کارفرما یا مشاور میتواند پیمانکار را ملزم کند که مثلا یک ماه contingency برای پروژه در نظر بگیرد و مالکیت را به خودش (کارفرما) تخصیص دهد؟

نمایش پاسخ

اگر با پیمانکار صورت جلسه کرده باشیم که بر اساس حجم متریال تحویلی باید کارگاه را تجهیز کند (بر اساس جذب نیروی انسانی و بکارگیری ماشین آلات)، آیا پیمانکار بعدا می‌تواند ادعا نماید که چون هزینه‌های کارگاه او بابت حجم متریال تحویلی زیادتر از کارکردش شده، پس باید هزینه مازاد هم پرداخت شود؟ منظور از کارکرد، پیشرفتی است که بابت انجام کار اخذ کرده و معادلش صورت حساب تهیه نموده است.
حجم متریال در قرارداد مشخص است ولی بعد از بستن قرارداد با پیمانکار، متوجه شدیم که متریالی که قرار بود از کره ارسال شود، با تاخیر می‌رسد و در نهایت به آن‌جا رسید که در دوره ۷ ماهه قرارداد پیمانکار، متریال به دستمان نرسید.
اما چون این موضوع از قبل قابل پیش‌بینی بود، خودمان مقداری متریال در انبار موجود داشتیم (حدود یک سوم کل متریال قرارداد را موجودی داشتیم) که در اختیار پیمانکار قرار دادیم و صورتجلسه کردیم که با توجه به مشکلات کمبود متریال، پیمانکار باید متناسب با متریال تحویل شده، از حداقل نیروی انسانی و ماشین آلات جهت اخذ پیشرفت استفاده نماید.
اما اکنون پیمانکار مدعی است که هزینه‌های کارگاه او (نیروی انسانی،ماشین آلات و تجهیزات) خیلی زیاد شده و این بابت یک سوم متریال تحویلی بوده و بایستی این مازاد هزینه پرداخت شود. به نظرتون ادعاش با وجود آن صورت‌جلسه ای که امضا هم کرده، درسته؟

نمایش پاسخ

آیا می‌توان از بخشنامه 5090 برای صورت‌ وضعیت‌های کمتر از یک‌ماه استفاده نموده؟

نمایش پاسخ

سلام سه سوال داشتم:
۱- در صورتی که هنوز برنامه زمان بندی ارسالی پروژه تایید نشده باشد، آیا ما ملزم به ارائه گزارش ماهیانه هستیم یا باید صبر کنیم تا برنامه تایید شود و بعد گزارشاتمان را ارئه نماییم؟
۲- در صورتی که مشاور فرمت‌های گزارش‌دهی تایید شده را برای ما ارسال نکرده، آیا میتوانیم تا زمان مشخص نشدن فرمت‌ها گزارش را ارائه نکنیم؟
۳- در صورتی که آیتمی در قرارداد ذکر شده باشد، اما در برنامه زمان‌بندی نیامده باشد و کارفرما به هر دلیلی آن برنامه را تایید کند، آیا انجام آن آیتم برای پیمانکار الزام‌آور است؟

نمایش پاسخ

یک سوال داشتم در خصوص حداکثر شناوری مجاز در برنامه‌ریزی. آیا جایی مطلبی عنوان شده که میزان شناوری مجاز باید چقدر باشه؟ یعنی نوشته شناوری ما از یه حدی بالاتر نباشه و محدودیتی ایجاد کنه؟

نمایش پاسخ

اگر در پیمانی، مقادیر پیمان افزایش یابد، آیا می‌توان گفت که افزایش هزینه بالاسری پروژه در دل قیمت پیشنهادی وجود دارد، یا اینکه این میزان افزایش در مقادیر بالاسری قابل ادعا است؟

نمایش پاسخ

در خصوص خرد شدن فعالیت‌ها در سطوح پایین مشاور بگونه‌ای درخواست داشته که فعالیت‌های در سطوح بسیار پایین در WBS خرد شده و عملا کنترل برنامه زمانبندی و گزارش‌گیری از آن بسیار مشکل بوده و با چالش جدی مواجه شده است. آیا خرد شدن به این سطح عملا منطقی بوده و راهکار اقناع مشاور در این خصوص چیست؟

نمایش پاسخ

سلام وقتتون بخیر
کارفرماها معمولا برای پروژه‌هایشان در زمان مناقصه یک مدت زمانی را مشخص میکنند و معمولا پیمانکاران جهت اخذ حداکثر امتیاز از قسمت مدت زمان اتمام قرارداد، همان زمان اعلام شده از طرف کارفرما و یا حتی کمتر از آن را در نظر میگیرند و در پیشنهاد پیمانکار ارایه میدهند. این مسئله بسیار محرز هست که پروژه در این مدت زمان به اتمام نرسیده و پیمانکار مجبور است برنامه زمانبندی بسیار فشرده ای ارائه دهد.
راه حل این قضیه چیست؟ چون یا نباید در مناقصه شرکت نمود و یا مجبوریم برنامه غیر اجرایی و فشرده ای ارایه بدهیم.
آیا برای چنین شرایطی که گریبانگیر بسیاری از پروژه ها است راه حلی وجود دارد؟

نمایش پاسخ

در زمانی که نتوان یک فعالیت را به دو بخش تقسیم نمود و رابطه FS با Lag مثبت قابل تعریف نباشد چه کاری باید انجام داد؟ خیلی‌ها بر این باور هستند که به علت راحتی در به‌روزرسانی‌های برنامه زمانی بهتر است از رابطه FS با Lag منفی استفاده شود تا فعالیت بعدی به صورت خودکار به‌روز شود، اما من خیلی از صاحب نظرها را دیدم که میگویند فعالیتهای FS با لگ منفی را تبدیل به SS با لگ مثبت کنید.

نمایش پاسخ

- پس از مدتی از شروع واقعی پروژه، درپروژه تاخیر رخ داده است. بنا به درخواست کارفرما، پیمانکار replan تهیه میکند. آنرا بصورت رسمی برای کارفرما ارسال مینماید. پیمانکار در متن نامه ارسالی عبارت "عطف به درخواست کارفرما replan تهیه و ارائه می گردد. بررسی تاخیرات حادث شده تا این تاریخ، متعاقبا و براساس برنامه زمانبندی اولیه منظم به قرار داد انجام خواهد گردید" را درج مینماید. کارفرما نیز آنرا مورد پذیرش قرار می‌دهد. دراین صورت:
- آیا تمام تاخیرات پیمانکار تا زمان ریپلن مجاز شده است؟
الف- پاسخ هرچه باشد (آری ویا خیر) لطفا توضیح بفرمایید چرا.
ب- اگر پیمانکار در متن نامه ازسالی "بررسی تاخیرات حادث شده تا این تاریخ، متعاقبا و براساس برنامه زمانبندی اولیه منظم به قرار داد انجام خواهد گردید" درج نمی کرد، آیا در نتیجه کلی بحث مورد نظر تغیری بوجود میامد؟برای دوستانی که به بحث آنالیز تاخیرات وقوف دارند شاید پاسخ بدیهی بنظر برسد، اما این موارد بسیار مبتلا به پروژها و سازمان هاست. ممنون از توضیحاتی که مطرح می کنید.

نمایش پاسخ
“ بزرگترین و تخصصی‌ترین رویداد مدیریت ساخت کشور ” جزئیات رویداد