چنانچه در یک پروژه، کارفرما مطابق بند ج ماده ۳۰ شرایط عمومی پیمان، مدت پیمان را به میزان تاخیرات مجاز تمدید نماید آیا شاخص های تعدیل دوران تمدید شده به فعالیتهایی که بدلیل قصور پیمانکار انجام نشده و تاخیر غیر مجاز دارند تعلق میگیرد یا خیر؟
این ابهام هنوز وجود دارد که بررسی کلی تاخیرات چگونه انجام شود که این مشکل حل شود، به عبارتی منطقی نیست که پیمانکار برای فعالیتهایی که در انجام آنها قصور داشته است تعدیل بگیرد، برای این موضوع، راهکارهای زیر به ذهن متبادر میشود:
۱. فسخ پیمان بدلیل تاخیرات غیر مجاز
۲. تمدید پیمان به مدت لازم جهت اجرای کارها (لیکن تعدیل فقط به فعالیتهای دارای تاخیر مجاز تعلق بگیرد)
۳. بررسی تاخیرات بر اساس وزن فعالیتهای برنامه زمانبندی و تمدید بر اساس نتیجه این روش
در این حالت که برخی فعالیتها تاخیر مجاز دارند و برخی تاخیر غیر مجاز، مدت مجاز جهت تمدید چگونه محاسبه میشود؟ برخی معتقدند که به میزان تاخیرات مجاز تمدید صورت میگیرد و به همه فعالیتها (مجاز و غیر مجاز) تعدیل تعلق میگیرد که این منطقی نیست. آیا این تحلیل درست است؟
نمایش پاسخدر قرارداد ٤٣١١ اگر پيمانكار، درخواست تحويل موقت بدهد و مشاور هيچگونه پاسخي ندهد (تأييد يا عدم تأييد درخواست تحويل موقت)، و همچنين كارفرما و هيئت تحويل ديرتر از تاريخي كه در شرايط عمومي مشخص كرده ( ٢٠ روز)، در محل پروژه حاضر شوند و تحويل موقت رو انجام دهند، تاريخي كه بايد تاخيرات را تا آن تاريخ محاسبه كنيم، كدام است؟ تاريخ، نامه پيمانكار به مشاور در خصوص درخواست تحويل موقت يا تاريخ حضور هيئت تحويل در محل پروژه و تكميل صورتجلسه تحويل موقت چه زمانی خواهد بود؟
نمایش پاسخچرا بخشنامه ۵۰۹۰ در قرارداد های EPC کاربرد ندارد؛ و اصولا از آنجائیکه افزایش زمان پروژه با آنالیز عوامل موثر بر مسیر بحرانی قابل محاسبه است، کاربرد بخشنامه ۵۰۹۰ در چه مواردی است؟
نمایش پاسخرویکرد پروتکل SCL و همین طور FIDIC در مواجهه با تاخیرات همزمان (Concurrent Delays) چیست؟ آیا باید اثر هر کدام جداگانه بررسی بشود ویا اینکه باید اثر هر دو را با هم لحاظ کرد؟
نمایش پاسخدرباره بحث کلیم (مدیریت ادعا)، اگر رویدادی در آینده رخ بدهد یا حدس بزنیم قرار است رخ بدهد آیا باید early warning بدهیم؟ اگر ندهیم و آن اتفاق رخ بدهد آیا محق هستیم که کلیم کنیم و یا خیر؟
نمایش پاسخکارفرما درخواست تغییر تاریخ پایان برنامه را داده است. چگونه میشود برنامه را حدودا سه ماه بدون تغییر مدت زمان فعالیت ها و روابط آن ها به تعویق انداخت؟ البته بدون تغییر تاریخ شروع پروژه زیرا پروژه معارض ملکی فراوانی دارد و به همین دلیل کارفرما گفته است که سه ماه به تاریخ پایان اضافه شود.
نمایش پاسخآیا همانند آنچه در بخشنامه ۵۰۹۰ در ایران برای محاسبه مدت زمان تمدید مجاز استفاده می شود، در سطح بینالمللی نیز وجود دارد؟
نمایش پاسخ1- در مورد شرایط " مداخله کارفرما " توضیح میدهید؟ همچنین عرف زمانی آن چه میزان می باشد؟ از زمان اخطار به پیمانکار؟ آیا اصطلاح "مداخله کارفرما" زمانی است که پیمانکار در انجام کار کوتاهی کند و آن را انجام نمیدهد و کافرما اخطار میدهد و با پانزده درصد بالاسری پیمانکار را بدهکار میکند و در نهایت کارفرما خودش کار را انجام میدهد؟
2- اخطار و مکاتبه اخطار چه شرایطی دارد؟ زمان تعیین شده در اخطار چقدر است؟ در انجام کار توسط کافرما باید استعلام قیمت گرفته شود، که بعدا پیمانکار مدعی نشود که کار با قیمت بالا انجام شده است؟ چند استعلام و از چه مراجعی باید صورت پذیرد؟
اگر برنامه اولیه را وارد نرم افزار MSP کرده باشیم و پروژه تا حدود زیادی پیشرفت واقعی کرده باشد و در این حین مدیر پروژه یک فعالیت جدید را اطلاع دهد که وارد برنامه پروژه شده است، باید به چه ترتیبی برای تاخیرات عمل کرد؟
- وزن فعالیت ها تغییر میکند؛ اما این تغییر را چطور باید اعمال کرد؟
- آیا باید یک خط مبنا جدید تعریف کرد؟ یا خط مبنای اولیه را ویرایش کنیم؟
در تنظیم لایحه ی تاخیرات در رابطه با نحوه صحیح استفاده از گزارشات روزانه چه در تنظیم لایحه تاخیرات توسط پیمانکار و چه در مورد بررسی لایحه تاخیرات توسط مشاور:
- در زمانی که فعالیتی دچار مشکل می شود و نیاز به نامه نگاری و ارائه دستورکار و صورتجلسه می باشد و در زمان انجام مکاتبات نیز کار متوقف نشده است و برای ادعا باید تاریخ اولین و آخرین مکاتبه و فاصله ی بین آن ها را در نظر بگیریم یا خیر؟ مشاور مدعی هست چون در گزارشات روزانه فعالیت متوقف نشده کاهش 50 درصدی راندمان را در نظر میگیریم. برای مثل اگر 48 روز ادعا شده به 24 روز کاهش پیدا خواهد کرد.
در صورتی که در پروژه های دیگر به این شکل نیست و مشاور دیگری بود که این فرض را پذیرفت که مکاتبات در واقع درگیری ما با آن موضوع را نشان می دهد هرچند که کار متوقف نشده باشد.
- معمولا در اینگونه موارد می گوییم که اگر قرار بر راندمان گیری باشد (مثلا 50 درصد) قبول است به شرطی که مشاور بپذیرد 50 درصد دیگر را پیمانکار با صرف هزینه مازاد جبران کرده است. حجم کار انجام شده در آن بازه را از گزارشات روزانه استخراج کنید، منابع مورد نیاز برای آن حجم کار را از آنالیز فهرست بها محاسبه کنید. نتیجه را با منابع تامین شده توسط پیمانکار در آن بازه (در گزارشات روزانه) مقایسه کنید. ما به التفاوت این دو عدد برابر میشه با هزینه ای که بابت جبران اون 50 درصد انجام دادید. یا باید تاخیر را برایتان مجاز کنند یا این هزینه جبرانی را به شما پرداخت کنند.
نمایش پاسخ
سوالی دارم در رابطه با چگونگی محاسبه و نحوه اثر گذاری عامل تاخیر در گردش مدارک مهندسی.
- (با توجه به این نکته که هرگونه وجود نقص و مشکل در هریک از نسخ مدارک ارسالی بر عهده پیمانکار است) فرض کنید مهلت بررسی کارفرما ۱۴ روز بوده و همچنین مهلت اصلاح و ارسال مجدد هر نسخه توسط پیمانکار ۵ روز می باشد بر همین اساس فرض کنید، Revision صفر مدرکی در برنامه زمانبندی می بایست در بازهزمانی ۱۴ تا ۲۷ برج ۷ مورد برسی قرار بگیرد که حتی زودتر و در تاریخ ۲۳ توسط کارفرما Commented شده است. بعد از آن پیمانکار در تاریخ ۸ برج ۹ Revision بعدی را ارسال کرد اما تا تاریخ ۱۴ برج ۱ سال بعد از کارفرما پاسخی دریافت نشد. برای اعمال تاخیر مطابق روش IAP میزان تاخیر مجاز(قصور کارفرما) و همچنین نحوه اعمال تاخیر چه اندازه و به چه شکل است؟ ضمنا شناوری فعالیت ۱۰۹ روز می باشد.
- من هم موافق تکه تکه کردن تاخیرات مجاز هستم و به تبع آن مشاهده اثر هرکدام از تکه ها بر روی تاریخ پایان پروژه، اما موضوعی که وجود دارد، آن فعالیتی که در برنامه زمان بندی که متاثر از تاخیر قرار میگیرد را باید با افزایش زمان تحت تاثیر قرارداد یا با دست کاری در تقویم مخصوص آن فعالیت؟ دغدغه من نحوه صحیح اعمال تاخیر بر فعالیت برنامه است که آن تکه ها خودشان را نمایش دهند.
- پس خود فعالیت را به چند فعالیت با تاریخ بازه هایی که تاخیر بوجود آمده خرد کنم؟ بنظر بنده مجموع مدت زمان های تاخیر مجاز را اگر به مدت زمان آن فعالیت اضافه کنیم (فقط یک فعالیت تحت تاثیر قرار میگیرد که درواقع تایید TBE توسط کارفرماست) بازه وقوع تاخیر درستی بدست نمی آید اگرچه میدانم شما اصلا روش IAP را پیشنهاد نمی دهید.
نمایش پاسخ
بنده چند وقت پیش یک سوال در رابطه با یک مشکل در تحلیل به روش IAP خدمت شما مطرح کردم وپیشنهاد شما اضافه کردن تکههایی به برنامه زمانبندی مطابق با Procedure مهندسی بود (من به تعداد هر نسخه یا Revision یک فعالیت با مدت زمانی که در Procedure مهندسی تعریف شده اضافه کردم).
سوالم این است که اگه بخاطر این اضافه کردن فعالیت، به مدت زمان برنامه مبنا اضافه شود، مشکلی وجود ندارد؟ و اینکه باید برای آپدیت کردن برنامه مبنا، برنامه هدف جدید را بروزرسانی کنیم؟
نمایش پاسخ
آیا توقف پروژه که ناشی از بارندگی باشد، و این اتفاق در دوره تمدید شده پیمان رخ داده باشد، تاخیر مجاز محسوب میشود؟ فرض کنیم پروژه 30 روز تاخیر دارد و در دوره تاخیر 21 روز بارندگی باشد. آیا پیش آگاهی ما از موضوع بارندگی که در نوع خودش محال هم هست، این قابلیت را میدهد که این حجم از تاخیر را در آن 9 روز جبران کنیم؟ (فرض بر اینکه هیچ راهکاری جهت کار در روز بارندگی هم نباشد)
نمایش پاسخدر یکی از پروژه ها "مدیرپیمان" مدعی است که میتوان یک تاخیر مجزا (مثل تاخیر در تعیین پیمانکار تاسیسات) را در برنامه مصوب لحاظ کرد و هر آنچه انتهای برنامه جلو رفت، بعنوان مدت تمدید بحساب آورد!!! به نظر شما آیا این منطق درستی هست؟ و با توجه به اینکه مدیرپیمان وظایفش با پیمانکار متفاوت است و همچنین در برخی موارد تضاد منافع با کارفرما دارد (افزایش مدت پیمان به نفع مدیرپیمان است به این دلیل که در قرارداد درصدش را میگیرد) اینکه موارد در برنامه لحاظ شود مبنای حقوقی دارد یا خیر؟
نمایش پاسخیک پروژه اسکلت فلزی داریم که در آن بخش ساخت و حمل اسکلت و بخش نصب، در قالب دو قرارداد مجزا اما با یک پیمانکار منعقد شده است ضمن اینکه مفاد دو قرارداد کاملا مجزا از هم هستند، در خصوص نحوه بررسی تاخیرات از دید کارفرما به چه صورت میشود عمل کرد؟
نمایش پاسخدر دومین سمپوزیوم بینالمللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکتکننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم میآیند، منتظر دیدار شما هستیم.