چنانچه در یک پروژه، کارفرما مطابق بند ج ماده ۳۰ شرایط عمومی پیمان، مدت پیمان را به میزان تاخیرات مجاز تمدید نماید آیا شاخص های تعدیل دوران تمدید شده به فعالیتهایی که بدلیل قصور پیمانکار انجام نشده و تاخیر غیر مجاز دارند تعلق میگیرد یا خیر؟
این ابهام هنوز وجود دارد که بررسی کلی تاخیرات چگونه انجام شود که این مشکل حل شود، به عبارتی منطقی نیست که پیمانکار برای فعالیتهایی که در انجام آنها قصور داشته است تعدیل بگیرد، برای این موضوع، راهکارهای زیر به ذهن متبادر میشود:
۱. فسخ پیمان بدلیل تاخیرات غیر مجاز
۲. تمدید پیمان به مدت لازم جهت اجرای کارها (لیکن تعدیل فقط به فعالیتهای دارای تاخیر مجاز تعلق بگیرد)
۳. بررسی تاخیرات بر اساس وزن فعالیتهای برنامه زمانبندی و تمدید بر اساس نتیجه این روش
در این حالت که برخی فعالیتها تاخیر مجاز دارند و برخی تاخیر غیر مجاز، مدت مجاز جهت تمدید چگونه محاسبه میشود؟ برخی معتقدند که به میزان تاخیرات مجاز تمدید صورت میگیرد و به همه فعالیتها (مجاز و غیر مجاز) تعدیل تعلق میگیرد که این منطقی نیست. آیا این تحلیل درست است؟
چکیده پاسخ سوالاول اینکه تمدید زمانی با خسارت تأخیر و البته تعدیل سه موضوع متفاوت هستند. در واقع پروژهای میتواند تمدید زمانی داشته باشد و خسارت تأخیر نداشته باشد یا حتی تمدید زمانی نداشته باشند؛ ولی خسارت تصدیع یا همان کاهش بهرهوری (disruption) به آنها تعلق گیرد. در این پاسخ به مواردی از جمله تأخیر مجاز و غیرمجاز در فعالیت و تأخیر مجاز و غیرمجاز در پروژه، تمدید زمانی، خسارت تأخیر و تعدیل توضیحاتی ارائه شده است.