در مقاله قبلی که در ارتباط با اصول ناب (Lean) نوشته شده بود، به بیان تاریخچه، اهداف و مبانی اصول ناب (Lean) پرداختیم و اشاره کردیم که هر سازمان و یا شرکتی که قصد توسعه و بهبود عملکرد خود را در بلندمدت دارد، باید ابتدا عملکرد خود برای کوتاهمدت را بهبود بخشیده و با مدیریت و برنامهریزی مناسب، این بهبود و توسعه را به طور مستمر از کوتاهمدت به بلندمدت تبدیل نماید. یکی از روشهایی که میتواند در این مسیر به شرکتها و سازمانها کمک نماید، پیروی از اصول اجرا شده در شرکتهای موفق در این زمینه است. اصول چهاردهگانه ناب (Lean Principles) که سالها در شرکت تویوتا آزمونهای خود را پس داده و بهصورت موفقیتآمیزی به کار گرفته شده است، مواردی هستند که زیربنای اصول ناب (Lean Principles) را تشکیل داده و میتوانند منجر به پیادهسازی سیستم ناب گردند. اصول چهاردهگانه شرکت تویوتا با نام اصول چهاردهگانه ناب (Lean Principle) امروزه در بسیاری از شرکتها و سازمانها مورداستفاده قرار گرفته و مبانی پیادهسازی اصول ناب در مدیریت پروژه (Lean Project Management) و صنعت ساخت (Lean Construction) هستند. این اصول چهاردهگانه در تمامی کسبوکارها و البته پروژهها قابلیت اجرا و پیادهسازی دارند.
1. اصول چهاردهگانه ناب (Lean)
در ادامه به معرفی چهارده اصول شرکت تویوتا میپردازیم، این اصول عبارتاند از:
اصل ١- مبنای تصمیمات باید بلندمدت باشد. همچنین جریان و فرایند باید طوری طراحی گردد که فعالیتهایی که ارزش کافی تولید نمیکنند و به آنها نیاز نداریم، از فرایند حذف گردند. اتلافات باید شناسایی و حذف شوند.
اصل ٢- فرایند کاری باید طوری بازنگری شود تا مشکلات فرایند در حین اجرا نمایان گردیده و فرایند بهصورت پیوسته اجرا شود.
اصل ٣- بهحداقلرساندن محصول در حال ساخت و پرهیز از انباشت محصول نهایی یکی دیگر از موارد مهم در این اصول است.
اصل ٤- یکسانسازی سطح فعالیت بهصورت روزانه (تنظیم میزان و سرعت اجرا با روند یکنواخت) و جلوگیری از اتلافاتی که به سبب انحرافات، فشار زیاد و ایجاد استرس در محیط کار ایجاد میگردد.
اصل ٥- حل سریع مشکلات در فرایند اجرا بهخصوص مشکلات مربوط به کیفیت که باید با ایجاد یک جریان واحد (One piece flow) صورت گیرد.
اصل ٦- استانداردسازی وظایف و فرایندها که نقش کلیدی در کاهش اتلافات دارد.
اصل ٧- ایجاد کنترلهای سمعی و بصری برای کنترل فرایند و کاهش اتلافات
اصل ٨- استفاده از تکنولوژیهای تایید شده و پرهیز از بهکارگیری روشهای سعی و خطا در فرایندهای تدوین شده
اصل ٩- تربیت رهبران سازمان
اصل ١٠- تربیت و آموزش نیروهای سازمان
اصل ١١- توسعه و طراحی شبکه یکپارچه با تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و ذینفعان
اصل ١٢- حل مشکلات با حضور فیزیکی در محل کار، تولید و پروژه
اصل ١٣- اخذ تصمیمات بهصورت اجماع عمومی و پرهیز از شتابزدگی در تصمیمگیری
اصل ١٤- بهبود و اصلاح دایمی فرایندهای سازمان از جزء تا کل
- فایلی که مقدمهای بر آشنایی با اصول ناب است، جهت مطالعه قرار داده شده است.
جایگاه مبانی ارائه شده در آموزشهای موسسه ACEMI
در نقشه راه جامع مدیریت ساخت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، دورهای در سطح مهارتهای سخت با عنوان اجرا و مدیریت پروژه به روش اصول ناب ارائه شده است که بهصورت کامل و جامع روش پیادهسازی اصول ناب در پروژههای صنعت ساخت را ارائه میدهد. قابلذکر است که پیشنیاز این دوره، دورهای با عنوان فرایند یکپارچه برنامهریزی، زمانبندی، ارزیابی و کنترل پروژه است. کلیه آموزشها در این موسسه به نحوی ارائه خواهند شد که بهصورت اجرایی قابلیت پیادهسازی این ساختارها در پروژهها وجود داشته باشد. به جهت مشاهده تاریخ و نحوه برگزاری تمامی دورهها میتوانید به بخش تقویم آموزشی مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.
علی اصغر خسروی لرگانی
10 ماه پیش
سپاس از مقاله ی خوب و ارزشمندتان سربلند باشید.
پاسخپشتیبان
10 ماه پیش
سپاس از همراهی شما
پاسخ