در دنیای امروز، افزایش بهرهوری و کاهش هدررفت به دغدغهای مشترک در تمامی صنایع تبدیل شده است. صنعت ساخت نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ صنعتی که باوجود رشد سریع و اهمیت اقتصادی، همچنان با چالشهایی نظیر اتلاف منابع و بهرهوری پایین مواجه است. اینجاست که تفکر ناب یا تولید ناب، با تمرکز بر خلق بیشترین ارزش با کمترین هدررفت، راهکاری موثر برای بهبود فرایندها ارائه میدهد. این تفکر، نهتنها در فعالیتهای تولیدی بلکه در پروژههای پیچیده و موقتی نیز کاربرد دارد و «ساخت ناب» را به ابزاری قدرتمند برای تغییر رویکردهای سنتی در این حوزه تبدیل کرده است.
تاکنون در چندین مقاله به معرفی اصول ناب (lean) پرداختهایم، از تاریخچه و اصول چهاردهگانه گرفته تا سیستم تحویل پروژه و بهکارگیری این اصول در صنعت ساخت. این بار مجدداً با طرح دغدغهٔ بهرهوری و هدررفت، به «ساخت ناب» یا Lean Construction در صنعت ساخت میپردازیم.
چرا به ساخت ناب نیاز داریم؟ آیا چنین چیزی میسر است؟
بگذارید ابتدا با چند اعداد و ارقام عجیب شروع کنیم:
الف) خالص ارزش خلقشدهٔ صنعت ساخت، بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ با رشد سالانه ۲.۴ درصدی، به ۱.۴ میلیارد دلار میرسد؛
ب) پیشبینیها نشان میدهند که صنعت ساخت چهارمین صنعت از نظر سرعت رشد در دنیا خواهد بود؛
ج) نرخ بهرهوری در صنعت ساخت، از سال ۱۹۶۶ تا ۲۰۰۳، تنها ۳۳ درصد رشد کرده است، یعنی سالی ۰.۷۸ درصد. (البته به دلیل پیچیدگی محاسبهٔ بهرهوری، آمارهای بسیار متفاوت و حتی ضد و نقیضی گزارش شده است.)؛
د) میزان هدررفت در صنعت ساخت، تا ۵۰ درصد هزینهها را به خود اختصاص میدهد؛
با در نظر گرفتن آمارهایی ازایندست، نیاز به تجدیدنظر در روند اجرای پروژهها ضروری به نظر میرسد، اما چگونه؟ تفکر ناب، بخشی از راهکارهایی است که برای بهبود این وضعیت به کار گرفته شدهاند؛
تفکری که بر اساس ایجاد بیشترین ارزش با کمترین هدررفت بنا شده و بیشترین استفاده را در فرایندها و فعالیتهای مکرر دارد.
اما آیا این تفکر در کارهایی که بهصورت پروژه هستند نیز قابلاستفاده است؟
طبق تعریف گسترهٔ دانش مدیریت پروژه (PMBOK)، «پروژه تلاشی است موقت بهمنظور خلق چیزی یا ارائهٔ خدمتی منحصربهفرد»؛ پروژههای ساخت نیز از این تعریف مستثنی نیستند. در تعریف فرایند نیز میتوان گفت «فعالیتهای تکراری و در راستای رویهٔ سازمان، با ابهام کم و ماهیت دائمی.» اما باید گفت فرایندها قسمت جداییناپذیر هر پروژهای هستند. مثلاً در پروژه ساخت برج، فرایندهایی همچون امور تکراری حسابداری، پشتیبانی و تولید قطعات پیشساختهای همچون تیرچههای ساختمانی در کارگاه را میتوان فرایند دید.
بنابراین استفاده از تفکر ناب در این صنعت نیز دور از ذهن نیست و Lean Construction یا «ساخت ناب» نیز در پی همین تفکر ایجاد شد. افزایش دستمزد، کاهش تعداد نیروی کار و افزایش مخاطرات محیط پروژههای ساخت، انجام این پروژهها در کمترین زمان و با کمترین تلاش و حداقل اتلاف مصالح به دغدغهٔ همیشگی پروژههای صنعت ساخت بدل کرده است. میتوان چکیدهٔ این اصول تفکر را اینگونه خلاصه کرد:
همین تفکر با بررسی رویههای موجود در پروژههای ساخت، سه راهحل زیر را برای پروژههای ساخت ارائه میدهد:
الف) انجام همزمان طراحی و ساخت: سیستمهای روش تحویل نوین چون DB (طرح و ساخت) که انجام همزمان طراحی و ساخت در پروژهها را ممکن کرده، و حتی بالاتر از آن، سیستم روش تحویل CM at Risk که با فعالیتهای اصلاحکنندهٔ روند یکی از اصلیترین مشکلات پروژهها در بحث ساختپذیری طرح (Constructability) را کاهش داده است.
ب) تمرکز بر اهدافی که باید مطابق قرارداد تحویل شوند: توسعهٔ نگرشهایی چون BIM که مانع از دوبارهکاری در فاز ساخت (Construction) است.
ج) بهکارگیری کنترل پروژه از مرحله طراحی تا تحویل قطعی: بهکارگرفتن نگرش و روشهای نوین برنامهریزی از سوی نیروهای برنامهریزی و کنترل پروژه با لحاظکردن پایداری که نقش به سزایی در کاهش اتلافات دارد.
طبق گفته موسسهٔ ساخت ناب کانادا (Lean Construction Institute of Canada):
ازآنجاکه نمیتوان در پروژههای ساخت منتظر محصول نهایی ماند، بهجای کنترل نتیجه، باید رخدادها و فرایندها را ارزیابی نمود تا بتوان دربارهٔ خاتمهٔ کار به برآورد پیشبینیپذیری دستیافت.
هر رخدادی میتواند نقطهٔ بررسی و اصلاح مسیر و فرایندها قلمداد شود که همین موضوع اصل و اساس تفکر ناب در پروژههای ساخت است.
شکل زیر شش اصل اساسی در ساخت ناب را به تصویر میکشد که در سلسله مقالات ساخت ناب به هرکدام میپردازیم.
یکی از جنبههای برجسته و متمایزکنندهٔ دانش و تفکر ناب، ارزشآفرینی بیمانند آن در فرایندهاست. روشهای اصول ناب در بخشها و محدودههای زیادی از مدیریت پروژه اجراپذیر هستند و این امر میتواند هزینههای پروژه را به طرزی چشمگیر کاهش دهد. در مقالهای دیگر به کاهش هدررفت در صنعت ساخت و بهبود بهرهوری پرداخته شده است که در صورت علاقه میتوانید آن را مطالعه کنید.
جایگاه این مبانی در آموزشهای موسسه ACEMI
در نقشه راه جامع مدیریت ساخت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علویپور، دورهای در سطح مهارتهای سخت با عنوان اجرا و مدیریت پروژه به روش اصول ناب ارائه شده است که بهصورت کامل و جامع روش پیادهسازی اصول ناب در پروژههای صنعت ساخت را ارائه میدهد و پیشنیاز آن فرآیند یکپارچه برنامه ریزی، زمانبندی، ارزیابی و کنترل پروژه است.