در رقابت همیشگی شرکتهای فعال در صنعت ساخت، فرایند تولید و تامین نقشی بیبدیل ایفا میکند. یکی از این دغدغهها، بهبود کاراییِ فعالیتهای تبدیلی است، مانند ساخت بهینهتر المانهای ساختمانی از مصالح؛ اما علاوه بر آن، نباید از تاثیر کاهش زمان انتظار، ذخیرهسازی، جابجایی و فرایندهای بازرسی نیز غافل شد.
تدوین استراتژیهای لازم برای ارتقای بهرهوری، در حوزههایی نظیر سیستم مدیریت کیفیت، بهرهوری عوامل و کاهش دورریز مصالح، میتواند منجر به مزیتهای رقابتی درخور توجهی شود. بهبود کارایی سیستم زنجیرهٔ تامین، یکی از این حوزههای استراتژیک است. اما این زنجیرهٔ تامین شامل چیست و با مدیریتش به کجا قرار است برسیم؟
شورای مدیریت لجستیک (The Council of Logistics Management( یا CLM مفهوم «مدیریت زنجیرهٔ تامین» را اینگونه تعریف میکند:
فرایند برنامهریزی، اجرا و کنترل جریان و ذخیرهسازی کارآمد و موثر کالاها، خدمات و اطلاعات مربوط به آن، از نقطهٔ مبدا تا نقطهٔ مصرف، برای تطابق با نیاز مشتری
در صنعت ساخت، مدیریت زنجیره تامین فرایندی چند رشتهای است که در راستای اجرای پروژه با زمان، هزینه و کیفیت مناسب، نیازمند فعالیتهای زیر است:
- تأمین، ذخیرهسازی، پردازش و رسیدگی به مواد و مصالح؛
- تأمین نیروی انسانی؛
- کنترل برنامه؛
- زیرساخت سایت و مکان تجهیزات؛
- مدیریت جریان کالا در سایت؛
- مدیریت اطلاعات مربوط به کلیهٔ جریانهای فیزیکی و خدماتی.
اینفوگرافی زیر خلاصهای است از پژوهشی [1] دربارهٔ شیوهٔ مدیریت زنجیرهٔ تامین سه شرکت فعال در صنعت ساخت در شهر سائوپائولوی برزیل، و به چگونگی استفاده از مفاهیم لجستیک و ابزارهای مدیریتی به منظور دستیابی به مزیت رقابتی پرداخته است. همچنین تلاش کرده است تا این مفاهیم و ابزارها را اعتبارسنجی نماید و از طریق چنین موردکاویهایی، رهنمودهایی کلی برای بهبود مدیریت زنجیرهٔ تامین را شناسایی کند.
جایگاه مبانی ارائه شده در آموزش های موسسه ACEMI
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، دورهای در سطح مهارتهای سخت با عنوان اجرا و مدیریت پروژه به روش اصول ناب ارائه شده است که بهصورت کامل و جامع روش پیادهسازی اصول ناب در پروژههای صنعت ساخت را ارائه میدهد. قابل ذکر است که پیشنیاز این دوره، دورهای با عنوان فرایند یکپارچه برنامهریزی، زمانبندی، ارزیابی و کنترل پروژه است. کلیه آموزشها در این موسسه به نحوی ارائه خواهند شد که به صورت اجرایی قابلیت پیادهسازی این ساختارها در پروژهها وجود داشته باشد. به جهت مشاهده تاریخ و نحوه برگزاری تمامی دورهها میتوانید به بخش تقویم آموزشی مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.
منبع
[1] Freitag, et al, "Implementation of Lean Management: Sustainability in the Construction Industry: The Case of Brazilian Companies", in "New Approached to CSR, Sustainability, and Accountability", Vol 1, pp25-44, Springer, 2019