متن سوال

سلام، برای یک پروژه پیمانکاری ۳۶۵ روزه برنامه زمان‌بندی نوشتم و باتوجه‌به اینکه تقویم برای آن تعریف کردم و تعطیلات رسمی را روزهای غیرکاری در نظر گرفتم، پایان پروژه حدود دو ماه دیرتر اتفاق خواهد افتاد. دستگاه نظارت اصرار دارد که پروژه ظرف ۳۶۵ روز بسته شود و با ارسال نامه‌ای، برنامه را برگشت داده است.
- آیا کارفرما یا دستگاه نظارت می‌تواند برای پیمانکار این الزام را داشته باشد که همه روزها در برنامه زمان‌بندی، روزهای کاری در نظر گرفته شود؟
- در ماده ۴ موافقت‌نامه زمان پروژه ۳۶۵ روز نوشته شده است. برنامه زمان‌بندی که توسط پیمانکار ارائه شد در واقع همان ۳۶۵ روز هست (یعنی duration را ۳۶۵ روز مشخص کرده) اما چون در تقویم پروژه روزهای جمعه و تعطیلات رسمی نظیر نوروز و … روزهای غیرکاری تعریف شده لذا زمان پایان پروژه حدود دو ماه دیرتر اتفاق خواهد افتاد. به نظر شما باتوجه‌به توضیحات بالا، برنامه زمان‌بندی خارج از چارچوب قراردادی تنظیم شده؟
- موضوعی که در این قسمت وجود دارد آن است که من اگر تمامی روزها را کاری در نظر بگیرم و پایان پروژه را درست ۱۲ ماه بعد از تحویل زمین قرار دهم، در آینده در لایحه تأخیرات دست خودم را بابت کلیم تعطیلات رسمی می‌بندم و در آن زمان ممکن هست کارفرما و مشاور بگویند می‌توانستی از ابتدا تعطیلات را در برنامه‌ زمانی خود لحاظ نمایی!

پاسخ سوال

- با سلام، پیمانکار موظف است برنامه زمان‌بندی را طبق مدت پیمان و بر اساس برنامه زمانی کلی ارائه کند. در نتیجه اگر زمان پروژه 365 روز باشد و شما 2 ماه بیشتر زمان پروژه را برنامه‌ریزی کردید مشاور می‌تواند از شما درخواست کند برنامه را تغییر دهید.
- اگر برنامه زمانی شما طبق مواردی که در متن فوق به آن اشاره کردیم، تدوین شده باشد (برنامه کلی و مدت اولیه پیمان)، کارفرما تنها در شرایطی می‌تواند شما را ملزم به کار در روز تعطیل کند که از قبل به این موضوع در اسناد پیمان اشاره شده باشد، در غیر این صورت حق چنین کاری را زمانی که مدت پیمان و برنامه کلی رعایت شده نخواهد داشت.
- اگر کارفرما اصرار به این موضوع کند می‌توانید سهم ادعایی بالایی را داشته باشید و تمام این موارد به‌عنوان ادعا مطرح شود که برای این موضوع رویه‌های مشخصی وجود دارد و باید هوشمندانه عمل کنید.
- در ارتباط با بحث روز کاری و تقسیرتان از ماده 4 موافقت‌نامه، تفسیر عرفی آن است که زمانی که برای مدت زمان عبارتی مثل «روز کاری» ذکر نشده باشد،‌ پس ملاک «روز تقویمی» است. زمانی که می‌گوییم 10 روز، منظورمان 10 روز با احتساب روزهای تعطیل است. زمانی که می‌گوییم 10 روز کاری، منظورمان بدون احتساب روزهای تعطیل است.
- پس در شرایط شما نباید 2 ماه بیشتر فرض شود و شما باید پروژه را طوری برنامه‌ریزی کنید که با احتساب روزهای تعطیل 12 ماه به طول انجامد.
- برای تدوین برنامه موضوع این نیست که صرفا با کمک روزهای تعطیل برنامه را تسریع کنید؛ زیرا ممکن است کارفرما در بسیاری از پروژه‌ها این امکان رو به شما ندهد که در روز تعطیل یا در شب‌کار کنید (موضوع تقویم باید در اسناد پیمان ذکر شود). بلکه برنامه شما به لحاظ تخصیص منابع (بهره‌وری) و ارتباط فعالیت‌ها باید طوری چیدمان شود که به آن مدت‌زمان موردنظر برسید.


در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸