لایو تجارب مدیریت پروژه در کشور ترکیه و کانادا

لایو تجارب مدیریت پروژه در کشور ترکیه و کانادا

در این برنامه دکتر علوی پور به‌عنوان میزبان با دکتر بابک رحمانی از کشور کانادا که به‌عنوان مهمان حضور داشتند، به‌صورت زنده در اینستاگرام به گفت‌وگو پرداختند. در ابتدای گفت‌وگو دکتر علوی پور از دکتر بابک رحمانی درخواست کردند که برای دوستان حاضر در گفت‌وگو معرفی مختصری از خود داشته باشند و دررابطه‌با مهاجرت و موقعیت شغلی خود در کشور کانادا به طور مختصر صحبت کنند.
دکتر بابک رحمانی نیز در ادامه گفت‌وگو به معرفی خود پرداختند. دکتر رحمانی مدرک کارشناسی خود را در رشته مکانیک از دانشگاه ارومیه دریافت کردند. همچنین در زمان خدمت سربازی که به‌عنوان سربازمعلم مشغول به خدمت بودند به تدریس درس تأسیسات برودت حرارتی در مدارس فنی مشغول بودند. بعد از خدمت سربازی و فعالیت در صنعت به تأسیس یک شرکت پیمانکاری پرداختند و سپس در بخش فنی و مدیر پروژه‌های فنی در دانشگاه ارومیه مشغول شدند که در زمان فعالیت ایشان، دانشگاه قصد تغییر محل سایت را داشت. سپس به جهت ادامه تحصیل در مقطع دکتری وارد یکی از دانشگاه‌های معتبر در کشور ترکیه شدند و همچنین در کنار تحصیل در کشور ترکیه، در صنعت نیز مشغول به فعالیت شدند. بعد از فارغ‌التحصیلی در کشور ترکیه نیز به کشور کانادا مهاجرت کردند و اکنون در پروژه مترو به طول هشت کیلومتر که در قالب یک طرح است و می‌توان از آن به‌عنوان بزرگ‌ترین پروژه سرمایه‌گذاری در قاره آمریکا یادکرد، به‌عنوان تیم مشاور مشغول به فعالیت هستند.
در ادامه گفت‌وگو دکتر رحمانی به انتقال تجربیات مدیریت پروژه کسب شده خود در کشور ترکیه و کانادا پرداختند که در ادامه به بیان مختصری از آن‌ها خواهیم پرداخت.
یکی از تجربیات جالب در کشور ترکیه استفاده از نرم‌افزار تیلوس (TILOS) در پروژه‌های خطی (مثل راه‌آهن، انتقال خطوط لوله، مترو و ...) بود که این نرم‌افزار مخصوص پروژه‌های خطی است. به این دلیل که پروژه‌های خطی با فعالیت‌های زیادی انجام می‌شود و حجم برنامه‌ریزی بسیار گسترده است، مدیران نمی‌توانند به‌سهولت فعالیت‌های موردنظر خود را پیدا کنند. یکی از نقاط قوت این نرم‌افزار این است که می‌تواند خلاصه فعالیت‌ها را در یک کاغذ ارائه نموده و دارای یک محور افقی و عمودی است که یکی از آن‌ها موقعیت جغرافیایی و دیگری محور زمانی است که به‌صورت کلی نشان داده می‌شود.
باوجوداینکه این چارت را می‌توان در اکسل نیز ترسیم نمود، اما این نرم‌افزار محدودیت‌های درون اکسل را از بین برده است. در نرم‌افزار اکسل به جهت ترسیم این چارت با محدودیت‌هایی همانند تخصیص منابع، ارتباط بین فعالیت‌ها و ایجاد مشکلات در زمان به‌روزرسانی برنامه مواجه خواهیم بود.
به‌طورکلی نرم‌افزار تیلوس (TILOS) را می‌توان نرم‌افزار مناسبی جهت برنامه‌ریزی و کنترل پروژه‌های خطی دانست که در بسیاری از پروژه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. تمامی موارد از جمله موقعیت جغرافیایی، روابط، زمان، منابع و هزینه فعالیت ها را می‌توان در این نرم‌افزار پیاده‌سازی نموده و همچنین این نرم‌افزار قابلیت ارتباط و هماهنگی با فایل‌های Primavera p6 را نیز دارد.
نکته قابل‌توجه این است که وزارت راه ترکیه به‌تمامی شرکت‌هایی که در پروژه‌های خطی مشغول به فعالیت بودند الزام کرده بود که باید از نرم‌افزار تیلوس (TILOS) استفاده کنند. به جهت استفاده از این نرم‌افزار نیز نیاز بود تا کارکنان شرکت‌ها استفاده از این نرم‌افزار را فرابگیرند. شرکتی در هلند متولی آموزش این نرم‌افزار شد که به‌صورت آنلاین دوره‌هایی را به جهت آموزش این نرم‌افزار تدارک دیده بود.
کشور ترکیه دارای شرکت‌های پیمانکاری بزرگی است به‌طوری‌که در مجله ENR (مجله‌ای معتبر است که به رتبه‌بندی پیمانکاران، مشاوران، طراح‌ها و حتی مدیران ساخت در کشور آمریکا و بین‌الملل می‌پردازد) شرکت‌های ترکیه‌ای زیادی قرار دارند. متأسفانه حضور شرکت‌های ایران در این رتبه‌بندی بسیار کم‌رنگ بوده و به‌صورت خیلی نادر مشاهده شده است که در این رتبه‌بندی حضور داشته باشند. اما در نقطه مقابل، شرکت‌های ترکیه‌ای زیادی هستند که در این رتبه‌بندی حضور دارند. نکته قابل‌توجه اینجاست که آمریکا در رتبه سوم قرار گرفته است و ترکیه حتی از آمریکا نیز در این رتبه‌بندی، رتبه بهتری کسب کرده است.
این موارد باعث شد که شرکت‌های پیمانکاری ترکیه‌ای به دلیل اینکه به عرصه بین‌الملل ورود پیدا کردند، دانش و مهارت‌های خود را در سطح بین‌الملل بهبود بخشیده و به همین دلیل به آموزش نیروهای کاری خود پرداختند تا بتوانند در سطح پروژه‌های بین‌المللی با رقیبان خود به رقابت بپردازند. یکی از دلایل دیگر این پیشرفت را می‌توان ارتباط مناسب بین دانشگاه و صنعت دانست. احساس نیاز صنعت باعث شده که دانشگاه افراد متخصصی را موردنیاز با تقاضای صنعت آموزش دهد. اما متأسفانه در کشور ایران این ارتباط به شکل مناسبی ایجاد نشده است. از طرفی در کشور ایران مهندسان مناسبی تربیت شده اما متأسفانه مدیر تربیت نشده است و مهندسان حتی یک واحد درس مدیریتی در دوران تحصیل خود نگذرانده اند. از طرف دیگر هم یک نوع انحصار در سیستم ایجاد شده به‌طوری‌که برای تأسیس یک شرکت پیمانکاری و یا مشاوره باید فارغ‌التحصیل مهندسی در رشته خاصی باشند. حال این افراد که شرکت تأسیس می‌کنند از تأمین مالی و کسب‌وکار چیز زیادی نمی‌دانند، در نتیجه یا با شکست روبرو می‌شوند و یا در کسب‌وکارهایی با مقیاس بسیار کوچک باقی می‌مانند که افق دیدشان برای انجام پروژه‌های خود از یک محله و موقعیت جغرافیایی خاصی فراتر نرفته است. برای مثال، در کشور ایران شرکت‌های با گرید 1 را می‌شناسم که متأسفانه حتی از شهری به شهر دیگر جهت انجام پروژه نرفته‌اند و حتی بسیاری از آن‌ها با کارفرماهای خاصی کار می‌کنند و فقط با سازمان‌های خاصی در ارتباط هستند.
به‌طورکلی پایه کسب‌وکار را سرمایه شکل می‌دهد و این بدان معناست که شخصی که سرمایه‌دار است و قصد فعالیت در این زمینه را دارد، نباید آن را به دلیل اینکه در رشته خاصی فارغ‌التحصیل نشده منع کرد. سرمایه‌گذار در زمان فعالیت خود مجبور می‌شود افراد متخصص موردنیاز خود را استخدام کند و خدمات خود را به‌صورت تخصصی ارائه دهد. صنعت ساخت یکی از صنایعی است که این روند ایجاد شده باعث شده نسبت به سایر صنایع دچار عقب‌ماندگی شود.
از سوی دیگر و به جهت کنترل پروژه اصولی در پروژه‌ها، یکی از عوامل اصلی را می‌توان الزام قراردادی دانست، به‌طوری‌که باید به‌صورت قراردادی این الزام ایجاد شود که کنترل پروژه انجام شود، اما متأسفانه در قراردادهای ما این موضوع به شکل مناسبی وجود ندارد.
در ادامه گفت‌وگو نیز آقای دکتر علوی پور به این نکته اشاره کردند که بسیاری از افراد، کنترل پروژه را به‌عنوان یک کالای لوکس در پروژه‌های خود می‌دانند و رابطه مدیریت پروژه با قرارداد و سیستم حقوقی یک رابطه تنگاتنگ است. تمامی تصمیماتی که دررابطه‌با زمان‌بندی و الزامات آن گرفته می‌شود در تأخیرات، ادعاها، مستندسازی و هزینه نیز تأثیرگذار است.
قرارداد و الزامات آن را می‌توان به‌عنوان یک ساختار بسیار مهم جهت استفاده از مدیریت پروژه دانست که در موفقیت پروژه بسیار تأثیرگذار است.

- متن موردنظر، خلاصه‌ای از گفت‌وگو انجام شده است و تمام گفت‌وگو با جزئیات آن را پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل پیشنهاد می‌شود ویدئو این گفت‌وگو را به‌صورت کامل مشاهده نمایید.


جایگاه مبانی ارائه شده در آموزش‌های مؤسسه ACEMI:
در نقشه راه جامع مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطح مهارت‌های سخت (کارشناسی - اجرایی و ارشد - استراتژی) و در سطح مهارت‌های نرم دوره‌های جامعی دیده شده است. همچنین به جهت آشنایی با دوره‌ها و تاریخ برگزاری آن‌ها می‌توانید به بخش تقویم آموزشی موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
  • علی حاتمی کیا

    خیلی ارزشمند بود . ممنون از هردو عزیز

    پاسخ
  • پشتیبان

    سپاس از همراهی شما

    پاسخ
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸