بررسی دلایل اصلی شکست پروژه های ساختمانی در شهرها

بررسی دلایل اصلی شکست پروژه های ساختمانی در شهرها

دلایل زیادی وجود دارد که در پروژه‌ها به لحاظ برنامه زمان‌بندی در حین عملیات اجرایی دچار انحراف می‌شویم. امروزه باتوجه‌به کم‌شدن پروژه‌های عمرانی دولتی و همچنین وضعیت نامناسب اقتصادی و تورم موجود در کشور باعث شده است که سرمایه‌گذاری‌های زیادی در بخش ساخت‌وسازهای شهری ایجاد شود و این بازار موردتوجه صاحبان سرمایه قرار گیرد.
همان‌طور که گفته شد تورم یکی از دلایل اصلی است که می‌تواند سرمایه‌گذار پروژه را با سود کلان همراه ساخته و همچنین می‌تواند سرمایه آورده سرمایه‌گذار در پروژه را از او بگیرد و او را متضرر سازد. در این وضعیت نابسامان بازار سرمایه‌گذار و یا سرمایه‌گذاران باید بتوانند زمان‌ پروژه خود را مدیریت کنند؛ بر اساس آن هزینه و جریان نقدینگی پروژه را تعیین کنند؛ اطلاع پیدا کنند که احجام عملیاتی پروژه، چه زمانی در طول چرخه حیات پروژه در بالاترین حد ممکن خواهد رسید که بتواند بر اساس آن برنامه‌ریزی و زمان‌بندی پروژه را انجام دهند به‌طوری‌که اکیپ‌های اجرایی مختلف در قسمت‌های زمانی مختلفی از مسیر پروژه دچار تداخل نشوند که به‌واسطه آن تأمین متریال و مصالح پروژه نیز از برنامه و سرعت کاری اکیپ‌های اجرایی عقب نماند. تمام این موارد باعث انحراف بودجه پیش‌بینی‌شده برای پروژه گردیده و پروژه را دچار مشکل می‌نماید.

از این‌رو به چندین عامل نیاز داریم که این چرخه دچار مشکل نشود که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:
- توانا بودن مدیر ساخت پروژه
- اعتقاد سرمایه‌گذاران به برنامه‌ریزی و کنترل پروژه به‌عنوان یک عامل مهم

در بسیاری از پروژه‌های شهری بعد از آماده‌شدن نقشه‌های سازه‌ای، عملیات اجرایی شروع گردیده و تا حدی هم خوب و موفق به جلو خواهد رفت، اما این موضوع موقتی بوده و ممکن است پروژه با مشکل مواجه گردد. زمانی که نقشه‌های فاز 2 معماری و تأسیسات برقی و مکانیکی پروژه آماده نشده اما اسکلت در حال تکمیل شدن هست، برنامه زمان‌بندی پروژه به دلایل مختلف دچار اختلال خواهد شد که این موارد عبارت‌اند از:
- برنامه نوشته شده غیرواقعی است، زیرا احجام مشخص نشده و فقط برنامه تدوین گردیده است.
- برنامه غیرواقعی خواهد شد چون ممکن است یکسری از فعالیت‌های واقعی در برنامه دیده نشده باشند و به‌واسطه این موضوع منطق و توالی فعالیت‌های برنامه زمان‌بندی با مشکل مواجه گردد.
- وقتی احجام اشتباه متره شده باشد، در نتیجه برآورد مالی اشتباه خواهد بود و از طرفی سرمایه‌گذار متوجه نیاز واقعی و همچنین تزریق منابع موردنیاز برای تامین بودجه پروژه نخواهد شد.
- تأمین و تدارکات پروژه هیچ برنامه مناسبی برای سفارش‌گذاری‌ها و استعلام گیری‌ها از مواد و مصالح مختلف و موردنیاز پروژه نخواهد داشت زیرا اطلاعی از مقادیر موردنیاز مواد و مصالح ندارد و این موضوع باعث می‌شود به دلیل فشار زمانی بر روی پروژه و از طرفی آماده‌شدن نقشه‌ها به‌صورت مرحله‌ای، خریدها باعجله انجام گیرد تا زمان از دست نرفته و در این بخش به‌مرور شاهد مشکلات عمده‌ای خواهیم بود.
باتوجه‌به شرایط ذکر شده عملاً سرپرست کارگاه نمی‌داند در چه زمانی باید اکیپ اجرایی موردنظر خود را بیابد و از طرفی به بالاترین کیفیت و سرعت و پایین‌ترین قیمت، پیمانکار و نیروی اجرایی موردنیاز پروژه را در سایت مستقر کند و بدیل اینکه زمان از دست نرود، اقدام به مستقر کردن پیمانکاران خواهد نمود، اما از طرفی این موضوع باعث افزایش هزینه‌ها خواهد شد.

متنی که میخوانید، خلاصه‌ای از اپیزود ضبط شده است و تمام محتوای آن را با جزئیات پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل پیشنهاد میکنیم پادکست را به‌صورت کامل مشاهده نمایید.


جایگاه مبانی ارائه شده در آموزش‌های مؤسسه ACEMI:

در نقشه راه جامع مؤسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطح مهارت‌های سخت (کارشناسی - اجرایی و ارشد - استراتژی) و در سطح مهارت‌های نرم دوره‌های جامعی دیده شده است. همچنین به جهت آشنایی با دوره‌ها و تاریخ برگزاری آن‌ها می‌توانید به تقویم آموزشی موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸