تجارب مدیریت پروژه ۱: بررسی وضعیت مدیریت پروژه در صنعت ساخت

تجارب مدیریت پروژه ۱: بررسی وضعیت مدیریت پروژه در صنعت ساخت

در این اپیزود به مصاحبه با جناب آقای مهندس حمیدرضا مظاهری با موضوع تجارب مدیریت پروژه پرداختیم تا به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- اهمیت مدیریت پروژه در صنعت ساخت در کجا قرار دارد؟
- چالش های مدیریت پروژه در پروژه های صنعت ساخت در ایران چیست؟
- آیا مدیریت پروژه در صنعت ساخت الزامات متفاوتی نیاز دارد؟
- یک مدیر پروژه در صنعت ساخت به چه مهارت هایی نیاز دارد؟
- دور نمای مدیریت پروژه در صنعت ساخت را در ایران چگونه مشاهده میکنید؟
دکتر علوی پور در ابتدای این اپیزود با اشاره به این موضوع که تجربه یک بحث بسیار مهمی است که میتواند باعث افزایش دانش و ارتقا فرهنگ مدیریت پروژه در کشورمان شود، این گفتکو را آغاز نمودند. ایشان با بیان این موضوع که استفاده از تجربیات افراد با سابقه که تجربیات خود را اختیار دانشجویان و افراد تازه کار قرار دهند و باعث رشد آن ها میشود، از مهندس مظاهری درخواست کردند که با توجه به سوابقشان در زمینه مدیریت پروژه و بخصوص در صنعت ساخت، تجارب خود را در این در اختیار علاقه مندان قرار دهند.

1. اهمیت مدیریت پروژه در صنعت ساخت در کجا قرار دارد؟
در ادامه این اپیزود، مهندس مظاهری با ارائه یک آمار در رابطه با حجم ساخت و ساز های اروپا و ایران در صنعت ساخت و مقایسه آن ها، به اهمیت وجود مدیر پروژه در این صنعت اشاره نمودند. با توجه به این آمار، به طور کلی مجموع ساخت و سازی که از نظر متراژ در کشور ایران انجام میشود، 70 درصد کل ساخت و ساز های اتحادیه اروپا را شامل میشود. با توجه به این حجم بالا از ساخت و ساز، اما عمدتا در پروژه ها مدیر پروژه وجود ندارد و عموما سرپرست و یا رییس کارگاه مدیریت پروژه را به عهده میگیرد. اما باید توجه داشت محدوده وظایف مدیر پروژه و رییس کارگاه کاملا متفاوت است. در واقع، سرپرست کارگاه نمیتواند نقش مدیر پروژه را ایفا نموده و هماهنگی های لازم را ایجاد کند. سرپرست کارگاه بیشتر بر روی حوزه اجرا متمرکز است و در نهایت شاید بتواند روی کیفیت اجرا نیز متمرکز شود و نمیتواند در حوزه های دیگری مانند مدیریت زمان، مدیریت هزینه، مدیریت منابع انسانی، مدیریت ریسک، مدیریت قرارداد ایفای نقش نماید. این موضوع را میتوان یکی از دلایل اصلی عقب افتادگی صنعت ساخت نسبت به سایر صنایع عنوان کرد. همچنین، باید توجه نمود که مدیر پروژه علاوه بر کسب تجربه، به کسب دانش تخصصی نیز نیاز دارد و تنها با کسب تجربه نمیتوان پروژه ها را مدیریت کرد.

2. چالش های مدیریت پروژه در پروژه های صنعت ساخت در ایران چیست؟
برای مدیریت پروژه در صنعت ساخت چالش های زیادی وجود دارد، که بعضی از این چالش ها عبارتند از:
- عدم آموزش صحیح و مناسب برای تربیت مدیران پروژه، که باعث می شود مدیرانی در این صنعت وجود داشته باشند که دانش کافی نداشته و نمی توانند هماهنگی های لازم را بین تمام ارکان مختلف پروژه انجام دهند.
- عدم تسلط مدیران پروژه در صنعت ساخت به یکسری از الزامات، قوانین و استاندارد ها وابسته است. برای مثال، نیاز است مدیر پروژه های صنعت ساخت به مباحث طراحی، فنی و اجرایی آشنا باشد.
- عدم برقراری ارتباطات مناسب بین مدیر پروژه و ذینفعان پروژه
- عدم برقراری ارتباطات مناسب جهت حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب رساندن به انسان های دیگر و همچنین جلوگیری از شکست پروژه
- عدم ایجاد محدودیت های لازم برای جلوگیری از حضور افراد با دانش ناکافی در جایگاه مدیریت پروژه از سوی سازمان های مرتبط مانند سازمان نظام مهندسی ساختمان

3. آیا مدیریت پروژه در صنعت ساخت الزامات متفاوتی نیاز دارد؟
برای مدیریت پروژه های صنعت ساخت، باید توجه داشت که هر مدیر پروژه ای توانایی مدیریت پروژه های این صنعت را نخواهد داشت. این موضوع نه تنها در صنعت ساخت، بلکه در صنایعی مثل IT و غیره نیز وجود دارد و باید در هر صنعت، مدیران پروژه ای متناسب با آن صنعت با تخصص و دانش کافی مربوطه حضور داشته باشند.
برای مدیریت پروژه در هر صنعتی نیاز به یکسری از حداقل تخصص و دانش های فنی مورد نیاز در آن صنعت وجود دارد.

4. یک مدیر پروژه در صنعت ساخت به چه مهارت هایی نیاز دارد؟
یک مدیر پروژه در صنعت ساخت، نیاز است که علاوه بر آشنایی با دانش فنی و تخصصی، به مواردی همچون برنامه زمانبندی، قرارداد ها، مدیریت هزینه، بحثهای تاخیرات و مدیریت ادعا توجه ویژه ای گردد.

5. دور نمای مدیریت پروژه در صنعت ساخت را در ایران چگونه مشاهده میکنید؟
در نهایت میتوان گفت که آموزش، حلقه گمشده در صنعت ساخت است که یکی از دلایل عقب افتادگی این صنعت بوده و این مشکل می تواند توسط موسسات آموزشی، دانشگاه ها، سازمان های دولتی و غیره که در زمینه آموزش میتوانند تاثیر گذار باشند حل شود. این صنعت نیاز ویژه ای به تربیت و آموزش مدیران پروژه مختص خود این صنعت داشته و در آینده این صنعت نیازهای متفاوتی خواهد داشت.


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه   :ACEMI
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطوح مهارت های سخت (سطح های کارشناسی - اجرایی و ارشد - استراتژی) و همچنین مهارت های نرم، دوره هایی به صورت کاملا جامع و خاص در کشور ارائه شده است. جهت اطلاع از نحوه و تاریخ برگزاری و سرفصل های ارائه شده در این دوره ها می توانید به بخش (تقویم مدیریت ساخت و پروژه) در سایت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸