مفهوم دفتر مدیریت پروژه (PMO) در سازمانهای پروژه محور

مفهوم دفتر مدیریت پروژه (PMO) در سازمانهای پروژه محور

بررسی موضوع دفتر مدیریت پروژه (PMO) به صورت کلی:
در این برنامه که دکتر علوی پور میزبان و مهندس کریمیان پور به عنوان مهمان حضور داشتند و به صورت زنده در اینستا گرام برگزار شد، دکتر علوی پور با بیان اینکه در سازمان ها بسیار از PMO بحث می شود، اما درک صحیحی از این موضوع وجود ندارد و با توجه به این موضوع از جناب مهندس کریمیان پور درخواست کردند که در ابتدا تعریفی تعریفی از PMO  را ارائه بدهند و بعد مفهوم و ساختار PMO را توصیف کنند. مهندس کریمیان پور با بیان این مورد که در بسیاری از شرکت های ایرانی واحدی با نام دفتر مدیریت پروژه (PMO) را تشکیل داده اند، اما آیا این واحد PMO واقعی است؟ چه میزان با استراتژی های سازمان هماهنگی دارد؟ هدف شرکت از ایجاد PMO  چیست؟

بررسی نحوه پیاده سازی دفتر مدیریت پروژه (PMO) در ایران:
در بسیاری از شرکت ها و سازمان ها تنها به این دلیل که اسمی از PMO شنیده اند، این واحد را ایجاد کرده اند و شکل داده اند. اما آیا تمام الزاماتی که از یک PMO انتظار داریم، در آن واحد محقق می شود؟
خب در ابتدا باید بدانیم که هدفمان از PMO چیست؟ در بعضی از شرکت های مدرن مشاهده می شود صرفا به این دلیل که از رقبای خویش عقب نمانیم، دست به ایجاد این واحد می زنند و بعد در چارت سازمانی هم قرار می دهند و در برگزاری مناقصات و جلسات و... هم اعلام میکنند که سازمان و یا شرکت ما دارای واحد PMO است.
مشکلی که در کشور ما وجود دارد، با توجه به سابقه حضور در پروژه های صنعت نفت و گازی ایران، PMO هایی که باید انتظار داشته باشیم و کمک کننده سازمان و یا پروژه باشد، متاسفانه وجود ندارد.
دفتر مدیریت پروژه (PMO) در ایران در واقع همان واحد کنترل پروژه است که به نوعی تغییر شکل یافته و به دفتر مدیریت پروژه (PMO) تغییر نام داده است. با توجه به این موضوع، جنس افرادی که در PMO فعالیت دارند، عموما در کنترل پروژه سابقه داشته و گاها دیده شده با سابقه بسیار کم در PMO مسئولیت دارند.
دفتر مدیریت پروژه (PMO) قرار است برای سازمان و پروژه و اهداف کلان ایجاد کنند و برای کاهش هزینه و زمانبندی سازمان و پروژه تلاش کنند، اما متاسفانه PMO در ایران به این معنی نیست. نباید از دفتر مدیریت پروژه (PMO) انتظار کنترل پروژه داشته باشیم، بلکه وظایف PMO چیزی فراتر از این موضوعات می باشد و باید مدیریت ارشد در سازمان ها وظایف PMO را بدانند و درک کنند.

برای ایجاد دفتر مدیریت پروژه (PMO) در یک شرکت در ابتدا باید مشخص شود :
- وظایف دفتر مدیریت پروژه (PMO) را بدانیم و سپس آن را درک کنیم.
- باید دانست بلوغ سازمان مد نظر در چه جایگاهی قرار دارد؟
- از لحاظ مدیریت پروژه سازمان در کدام سطح قرار دارد و چه اهدافی را دنبال می کند؟
لازمه ایجاد دفتر مدیریت پروژه (PMO) این است که مدیریت ارشد سازمان و افراد درون سازمان علاقه مند باشند که متوجه شوند سازمان شان در کدام سطح قرار گرفته اند.
نکته قابل تامل دیگر این است که، با وجود اینکه در بسیاری از شرکت ها PMO وجود دارد اما هنوز زبان مشترکی شکل نگرفته است. هدف PMO فقط باید این موضوع باشد که برای شرکت یا سازمان، سیستم مدیریت پروژه ایجاد کند.
برای مثال در شرکت پتروناس یک سری افراد خبره حضور داشتند که این افراد بالای 30 سال تجربه بین المللی و حضور در پروژه های بزرگ را داشته اند، شرکت پتروناس از این افراد برای بخش PMO شرکت با عنوان PMI استفاده کرد، این دپارتمان با استفاده از افراد خبره، وظیفه طراحی سیستم مدیریت پروژه برای شرکت پتروناس بر عهده داشت.
در واقع نقش دفتر مدیریت پروژه (PMO) در سازمان ها طراحی یک سیستم مستمر مدیریت پروژه بر اساس بهترین شیوه های موجود است و بعد از طراحی و تعریف سیستم مذکور دپارتمان های مختلف شرکت وظیفه پیاده سازی سیستم مورد نظر را در دپارتمان خود دارند.

نتیجه گیری:
اگر سیستم مدیریت پروژه یکپارچه وجود نداشته باشد، برای مثال در یک شرکتی که چهار پروژه دارد و در نهایت به چهار مدیر پروژه نیز نیاز دارد، که هرکدام در صورت عدم وجود سیستم مدیریت پروژه یکپارچه هرکدام از مدیران پروژه بر اساس تجربه های خود کار میکنند. و عملا قابلیت بررسی و کنترل مسیر مدیر پروژه وجود ندارد و در نهایت هیچ هماهنگی در پروژه ها و سازمان وجود ندارد. متاسفانه این رویه در شرکت های بزرگ ایرانی به وضوح دیده می شود. نکته قابل توجه این است که در بسیاری از شرکت ها واحد PMO وجود دارد، اما وظیفه آن ها فقط تهیه گزارش های دوره ای می باشد.
در نهایت می توان نتیجه گرفت برای پیاده سازی دفتر مدیریت پروژه (PMO) به حمایت مدیریت ارشد نیاز داریم اما در غیر اینصورت و عدم حمایت از PMO هیچ تغییری ایجاد نمی شود، چون رکن اساسی ایجاد تغییرات، حمایت و علاقه به ایجاد تغییر می باشد. در نتیجه ایجاد تغییر به فرد وابسته نیست بلکه به فرهنگ سازمانی و اعتقادات مدیریت ارشد بستگی دارد.


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه ACEMI:  
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، دوره ای در سطح مهارت های سخت با عنوان (پیاده سازی و توسعه دفتر مدیریت پروژه (PMO) در راستای دفتر مدیریت طرح) ارائه شده است که کلیه این اصول و نحوه پیاده سازی آن را به شکل جامعی آموزش میدهد.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸