متن سوال

اگر برنامه زمانبندی یک پروژه را مشخص کنیم؛ سپس مدیر پروژه بگوید بررسی کنید که از زمان پایان فعلی، امکان دارد زودتر به اتمام برسد؟ در این صورت باید چه مواردی را در MSP بررسی کرد؟ چطور توجیه کنیم که آیا این امکان وجود دارد یا خیر؟

 

پاسخ سوال

- در پروژه ها موضوعی به نام time-cost tradeoff analysis وجود دارد. فشرده سازی حداکثری برنامه یعنی بیشینه هزینه در سمت چپ این نمودار با تخصیص منابع بیشتر. عملا زمان قراردادی موردی است که از قبل مشخص میشود و به پیمانکار نیز توصیه میشود در ابتدا بر اساس شرایط عادی شده برنامه را تدوین نماید، نه در فشرده ترین حالت ممکن!تمام رفرنس های مرجع مدیریت برنامه ریزی و زمانبندی به این موضوع اشاره میکنند از جمله آقای Hinze؛ چرا؟

- به این دلیل که بعد از بستن برنامه در حالت نرمال، ما با بحث time cost tradeoff مواجه هستیم که پیمانکار در کدام فعالیتها با تغییر روش ها (که لزوما به تغییر اجرا اطلاق نمیشود و ابعاد وسیعی از بهره وری و روشهای ساخت را میتواند در بربگیرد) قادر است زمان فعالیت ها را کمتر کند و این موضوع با افزایش هزینه مستقیم همراه است.

- این افزایش هزینه عملا در بخش direct cost (هزینه مستقیم) اتفاق می افتد، اما از طرفی بخش indirect cost یا همان هزینه های غیرمستقیم با کاهش مواجه میشود.

- در واقع موضوع برآیند این دو هزینه است که در این بخش پیمانکار به دنبال برنامه ای خواهد بود که برآیند هزینه های مستقیم و غیرمستقیم کمترین هزینه را ایجاد کند.

- این موضوع، علاوه بر اینکه ممکن است شامل پاداش تسریع هم گردد، میتواند پیچیدگی هزینه تامین مالی و کسری شبکه جریان نقدینگی را نیز به همراه داشته باشد (این موضوع تنها با مدلسازی و استفاده از الگوریتم ها قابل محاسبه است). 

- در واقع این برنامه بهینه از لحاظ هزینه ای نه در فشرده ترین حالت، بلکه جایی بین برنامه نرمال و فشرده شده برای پیمانکار اتفاق می افتد.

- این چیزی نیست که با محاسبات ساده به دست بیاید و سالهاست مدلهای متعدد بهینه سازی در بخش های مختلف برای آن ارائه شده است.

- حتی در بسیاری از شرایط توجیه دارد که پیمانکار خسارت تاخیر را پرداخت کند ‌و پروژه را به تاخیر بندازد. زیرا موضوع منابع و هزینه تامین مالی میتواند هزینه تمام شده بالاتری نسبت به خسارت تاخیر ایجاد کند. برای همین الزام تعیین خسارت تاخیر متناسب با پروژه برای جلوگیری از این امر به کارفرمایان توصیه میشود.

- این دقیقا جایی است که بحث داریم. زیرا تضاد منافع در پروژه ها باعث این بحث میشود و از فضای ایده آل فاصله دارد. جایی که کارفرما به دنبال برنامه ای است تا کمترین زمان را ایجاد کند و از طرفی پیمانکار به دنبال برنامه ای است تا کمترین هزینه را ایجاد کند.

- درباره این مبانی در دوره برنامه ریزی پروژه به صورتی مفصل بحث میگردد.


در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸