مدیر ساخت در استانداردهای بین المللی

مدیر ساخت در استانداردهای بین المللی

در این برنامه که دکتر روانشادنیا به عنوان میزبان و دکتر علوی پور به عنوان مهمان حضور داشتند، به صورت زنده در اینستا گرام برگزار شد و در ارتباط با گرایش مهندسی و مدیریت ساخت که یکی از گرایش هایی است که مورد توجه بسیاری از دانشجویان رشته عمران قرار گرفته، صحبت گردید. شاید بتوان گرایش مهندسی و مدیریت ساخت را یکی از جدیدترین گرایشهای رشته عمران و البته یکی از مهمترین آنها دانست. گرایش مهندسی و مدیریت ساخت که در بسیاری از دانشگاه های مطرح کشور ارائه میگردد، نیاز به توجه بیشتر و حضور اساتید به نامی دارد که در این زمینه تحصیل نموده و میتوانند خدمات حرفه ای و تخصصی را ارائه نمایند. در این گفتگوی ارزشمند، دکتر علوی پور درباره این گرایش مهم در کشور توضیحات بسیار مهمی را ارائه نمودند که در ادامه به این توضیحات می پردازیم.

دسته بندی صنعت ساخت:
زمانی که صحبت از صنعت ساخت می شود، بسیاری بر این باور هستند که صنعت ساخت، تنها شامل پروژه های ساختمانی می شود، اما در واقع چنین نیست، بلکه صنعت ساخت شامل تمام ساختمان های مسکونی، غیر مسکونی، راه ها، پل ها، استادیوم ها، پالایشگاه ها و... می شود که در ادامه به تفکیک موارد فوق می پردازیم.

به طور کلی صنعت ساخت را می توان به چهار دسته اصلی تقسیم بندی کرد:
1. دسته Residential construction (پروژه های ساختمان های مسکونی)
2. دسته  Non residential construction(پروژه های ساختمان های غیر مسکونی مثل استادیوم ها و بیمارستانها و فروشگاههای بزرگ (مالها))
3. دسته Engineering construction (پروژه های مهندسی، زیرساختی و عمرانی مثل سدها، راه ها، تونل ها و...)
4. دسته Industrial construction (پروژه های صنعتی مثل پالایشگاه ها، نیروگاهها، پروژه های پتروشیمی و ...)

تفاوت مدیریت پروژه و مهندسی و مدیریت ساخت:
می توان گفت با توجه به دسته اول و دوم که در تقسیم بندی صنعت ساخت اشاره شد، چیزی که بسیار مورد اهمیت است، معماری در این پروژه ها می باشد. به همین خاطر بهترین کسانی که می توانند رهبری این پروژه ها را به دست بگیرند، مهندسان معمار می باشند. با توجه به این موضوع، برای مدیریت پروژه هایی که در این دسته ها قرار گرفته اند، گرایش مدیریت پروژه و ساخت برای مهندسین معمار در مقطع ارشد و دکتری تعریف شده است. البته این بدان معنا نمی باشد که مهندسان صنایع و عمران که در گرایش مدیریت پروژه و یا مهندسی و مدیریت ساخت تحصیل کرده اند توانایی مدیریت چنین پروژه هایی را ندارند.

اما در دسته سوم تقسیم بندی صنعت ساخت، موردی که بیشتر از نکات دیگر در ساخت حائز اهمیت است، بخش فنی و مهندسی می باشد. به همین دلیل پیشنهاد می شود که از مهندسان عمران در این دسته برای مدیریت پروژه ها استفاده شود. به همین دلیل برای مهندسان عمران در مقطع ارشد و دکتری، گرایش مهندسی و مدیریت ساخت تعریف گردیده است که گزینه مناسب تری برای مدیریت پروژه های دسته سوم می باشند.
همچنین در دسته چهارم تقسیم بندی صنعت ساخت، که بحث صنعتی پروژه ها بسیار مورد توجه قرار می گیرد (مانند پالایشگاه ها)، مناسب ترین گزینه برای مدیریت چنین پروژ هایی استفاده از مهندسان صنایع می باشد. به همین خاطر برای مهندسان صنایع، گرایش مدیریت پروژه تعریف گردیده است که گزینه مناسب تری برای مدیریت پروژه های دسته چهارم در صنعت ساخت می باشند.

نقش انجمن ها در توسعه:
یکی از نقاط قوتی که در آمریکا وجود دارد، اما در ایران به عنوان نقطه ضعف تلقی می شود، نقش انجمن ها در پیشرفت و توسعه علم مدیریت ساخت و مدیریت پروژه است. از انجمن هایی که نقش بسزایی در توسعه صنعت ساخت آمریکا و جهان داشته اند، می توان به بعضی از موسسات و انجمن های زیر اشاره کرد:
- موسسه معماران آمریکا (AIA) که یکی از قدیمی ترین انجمن ها در دنیا می باشد که تاسیس آن به قبل از سال 1900 میلادی بر میگردد.
- انجمن مدیریت ساخت آمریکا (CMAA) که در سال 1982 میلادی تاسیس شد تا استاندارد های مخصوص صنعت ساخت را تدوین کند. همچنین این انجمن در سال 1986 اولین Standards Of Practice خود را که یک جنبه عمومی داشت منتشر کرد.
- موسسه صنعت ساخت (Cll) که در سال 1984 میلادی تاسیس شد، که یکی از نهاد های پیشتاز در زمینه پژوهش ها و ارئه Best Practice های مدیریتی برای صنعت ساخت می باشد.
در واقع، این انجمن ها و موسسات تلاش بسیاری کردند تا بتوانند فرم ها، استاندارد ها، اسناد، بهترین روش ها و... زیادی را منتشر کنند و خیلی هم در این زمینه موفق ظاهر شدند. این انجمن ها از هیئت های تخصصی بسیار قوی تشکیل شده اند که بخشی از این افراد در زمینه آکادمیک سابقه زیادی دارند و بعضی دیگر نیز در زمینه اجرایی سابقه بالایی را دارا می باشند که عموما وظیفه این افراد کمک به بهبود فضای تخصصی خودشان می باشد. بسیاری از انجمن ها و موسسات در بخش های گوناگونی فعالیت می کنند که در ادامه به بعضی از این فعالیت ها اشاره می شود:
- تدوین استانداردها و بهبود وضعیت پروژه ها با ارائه دستورالعملها و راهکارهای عملیاتی
- کمک به اشتغال زایی با ایجاد شبکه های ارتباطی بین سازمانها و متخصصان
- فرهنگ سازی و تغییر دیدگاه ها با تمرکز بر روی بهبود شرایط
- رتبه بندی کارشناسان، مدیران و مشاوران در زمینه های تخصصی و کمک به سازمانها برای یافتن نیروهای متخصص
- رونق فضای کسب و کار برای متخصصان


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه  ACEMI:
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطوح مهارت های سخت (سطح های کارشناسی و اجرایی و ارشد و استراتژی) و همچنین مهارت های نرم دوره هایی به صورت کاملا جامع و خاص در کشور ارائه شده است، جهت اطلاع از نحوه و تاریخ برگزاری و سرفصل های ارائه شده در این دوره ها می توانید به بخش (تقویم آموزشی مدیریت ساخت و پروژه) در سایت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸