آشنایی با گرایش مهندسی و مدیریت ساخت

آشنایی با گرایش مهندسی و مدیریت ساخت

در این برنامه که مهندس آقا کریمی میزبان و دکتر علوی پور به عنوان مهمان حضور داشتند و به صورت زنده در اینستاگرام برگزار شد.
مهندس آقا کریمی با بیان این موضوع که عوامل مختلفی در انتخاب رشته و گرایش نقش دارند، به دکتر علوی پور پیشنهاد دادند که در ابتدا به تاریخچه گرایش مهندسی و مدیریت ساخت و علت ایجاد و معرفی این گرایش بپردازند.

آشنایی با گرایش مهندسی و مدیریت ساخت:
در ادامه گفت و گو دکتر علوی پور با اشاره به این موضوع که در کشور ایران به واسطه مسائل مختلفی که وجود دارد، بسیاری از افراد دید کامل و واضحی نسبت به گرایش مدیریت ساخت ندارند. باید توجه داشت که گرایش مدیریت ساخت با رشته های مدیریت پروژه های عمومی متفاوت می باشد. در واقع گرایش مدیریت ساخت به یک حوزه تخصصی و صنعت خاص اختصاص می یابد.
از لحاظ تاریخچه می توان گفت در سال 1960 برای اولین بار به صورت تخصصی مفهوم مدیریت ساخت ایجاد شد و در سال 1972 انجمن پیمانکاران آمریکا و انجمن معماران آمریکا برای ایجاد مسئولیت های مدیر ساخت فرم های قراردادی را ارائه کردند. و در نتیجه در سال 1982 انجمن مدیریت ساخت آمریکا تشکیل شد و همچنین در سال 1984 اولین استاندارد این انجمن انتشار یافت.
در جهان برای مدیریت مناسب پروژه های صنعت ساخت احساس نیاز شد و در نتیجه گرایشی به نام مدیریت ساخت معرفی شد تا به صورت تخصصی بر روی پروژه های ساخت تمرکز کند.

نکته بسیار مهمی که وجود دارد، بسیاری از افراد بر این باور هستند که، فرآیند ساخت تنها به ساختمان سازی منتهی می شود. در صورتی که در واقعیت اینگونه نیست، صنعت ساخت شامل حوزه های مختلفی از جمله پروژه ساختمان های مسکونی، پروژه ساختمان های غیر مسکونی، پروژه های مهندسی، زیر ساختی و عمرانی و پروژه های صنعتی می شوند که همگی در زیر مجوعه ای از صنعت ساخت قرار می گیرند.

وضعیت مدیریت ساخت در ایران:
در ادامه گفت گو مهندس آقا کریمی از دکتر علوی پور درخواست کردند که با توجه به وضعیت فعلی کشور، توضیحی در رابطه با وضعیت این گرایش در کشور ارائه دهند.
دکتر علوی پور در رابطه با این موضوع نکاتی را مطرح کردند که در ادامه به ارائه نکات مطرح شده خواهیم پرداخت.
در کشور ما از لحاظ زیرساختی نیاز های فراوانی دارد و علت این موضوع بر می گردد به کمبود بودجه، که در واقع این موضوع همانند فنری شده است که اگر آزاد شود با حجم انبوهی از تقاضا روبرو خواهد شد.
باید توجه داشت که صنعت ساخت، صنعتی است که فراز و نشیب فراوانی دارد. در نتیجه می توان گفت در یک محدوده هایی از زمان وضعیت مناسبی دارد و پروژه های فراوانی تعریف میشود، اما در یک بازه هایی از زمان وضعیت مناسبی ندارد و وارد رکود می شود. این صنعت از لحاظ ابعاد اقتصادی دارای بعد بسیار وسیعی می باشد و در واقع این صنعت ارتباط مستقیمی با اوضاع اقتصادی کشور دارد. در نتیجه اگر اوضاع اقتصادی کشور مناسب باشد این صنعت از لحاظ اشتغال زایی و... وضعیت مناسبی خواهد داشت در غیر اینصورت وضعیت این صنعت نیز نامناسب خواهد بود.

آشنایی به حوزه های دانش مدیریت ساخت:
در مدیریت ساخت با محدوده های دانشی متفاوت تری روبرو خواهیم بود. به صورت کلی می توان به بعضی از این موارد اشاره کرد:
1- مدیریت پروژه (Project Management)
2- مدیریت زمان (Time Management)
3- مدیریت هزینه (Cost Management)
4- مدیریت ریسک (Risk Management)
5- مدیریت ایمنی (Safety Management)
6- مدیریت کیفیت (Quality Management)
7- مدیریت پایداری (Sustainable Management)
8- مدیریت اطلاعات (Information Management)
9- مدل سازی اطلاعات ساخت (Building Information Modeling)
10- مدیریت قرارداد (Contract Management)

آشنایی با توانایی و مهارت هایی که یک مدیر ساخت باید فرا بگیرد:
باید به این نکته توجه داشت که لزوما در دانشگاه همه آن چیزی که باید بدانیم و به دنبال آن هستیم را یاد نخواهیم گرفت، بنده در زمان تحصیل در دوره ارشد، خیلی مطالعات جانبی فراوانی داشتم. همانطور که می دانیم از لحاظ آموزشی فضای تحصیل در مقطع ارشد یک فضای تحقیقاتی دارد و بیشتر بر روی تحقیقات و مطالعات تمرکز دارد.

اما از لحاظ دوره هایی که باید گذراند این موضوع است که در ابتدا یک مدیر ساخت به توانایی هایی دست پیدا کند که توانایی نشان دادن خود در حوزه کاری را داشته باشد. حال اگر بخواهیم مهارت هایی که فرا بگیریم را تعریف کنیم به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
1- مهارت های سخت (مانند: یادگیری نرم افزار های مختلف و مباحث مدیریت مالی، زمان بندی و...) که خود این مهارت شامل دو سطح می شود:
الف. سطح کارشناسی (یادگیری و توانایی انجام مهارت سخت)
ب. سطح ارشد و استراتژی (فرآیند تدوین و پیاده سازی مهارت سخت)
2- مهارت های نرم ( مانند: مهارت ارتباطی، مهارت انجام مذاکره، مهارت تیم سازی، مهارت ارتباطات و هوش هیجانی و...)

گرفتن پذیرش و مهاجرت برای گرایش مهندسی و مدیریت ساخت:
نکته ای که حائز اهمیت می باشد در رابطه با اخذ پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور، باید از همان روزهای ابتدایی شروع به تحصیل برای اخذ پذیرش برنامه داشت و خیلی از موارد را مد نظر قرار داد، بعضی از این موارد عبارتند از:
- تقویت زبان انگلیسی
- نگارش مقاله
- معدل مناسب
- دوره هایی که در دانشگاه می گذرانیم
- رزومه سازی
- موضوع تحقیقاتی و پایان نامه

باید توجه داشت که به جهت اخذ پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور، در گرایش مهندسی و مدیریت ساخت نسبت به گرایش های دیگر، کمی شرایط دشوار تری پیش رو داریم چرا که رقابت در این گرایش بیشتر است و همچنین این گرایش به نوعی خاص تر می باشد و دانشگاه های کمتری نیز به نسبت گرایش های دیگر این گرایش را ارائه می کنند.


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه  ACEMI:
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطوح مهارت های سخت (سطح های کارشناسی و اجرایی و ارشد و استراتژی) و همچنین مهارت های نرم دوره هایی به صورت کاملا جامع و خاص در کشور ارائه شده است، جهت اطلاع از نحوه و تاریخ برگزاری و سرفصل های ارائه شده در این دوره ها می توانید به بخش (تقویم مدیریت ساخت و پروژه) در سایت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸