مسیر حرفه ای و شغلی در مدیریت ساخت و پروژه

مسیر حرفه ای و شغلی در مدیریت ساخت و پروژه

این گفت و گوی دوستانه که با حضور دکتر علوی پور، دکتر زویچی و مهندس مظفر پور برگزار گردید، به موضوع مسیر حرفه ای و شغلی در مدیریت ساخت اختصاص یافت. در ابتدای گفت و گو، دکتر علوی پور با توجه به پرسش ایجاد شده توسط مهندس مظفر پور که چگونه یک دانشجو یا فارغ التحصیل مدیریت ساخت وارد بازار کار شود و به چه مهارت هایی نیاز دارد، مباحثی را مطرح کردند که در ادامه به ارائه مباحث مطرح شده خواهیم پرداخت.

 برای مدیر ساخت، به دو بال از مهارت های اصلی نیاز داریم:
- مهارت های نرم (مانند: مهارت کار تیمی، مهارت برقراری ارتباطات، IQ، EQ، VQ و...)
- مهارت های سخت (مانند: برنامه ریزی، زمان بندی و کنترل پروژه، مدیریت مالی و حسابداری، مدیریت اختلافات و...)

متاسفانه در کشور ایران در سطح مهارت های نرم عموما آموزشی ارائه نمی شود. مشکلی که در کشور ایران بر خلاف کشور آمریکا وجود دارد، از ابتدا به دانش آموزان و دانشجویان کارهای تیمی و نحوه صحیح برقراری ارتباط آموزش داده نمی شود. نیاز است که افراد نحوه فعالیت در کارهای تیمی، ساخت تیم، مدیریت تیم و... را فرا بگیرند. برای مثال،Lemming  که فردی کاملا اجرایی است، در دوره برآورد هزینه که در دانشگاه داشتیم، پروژه هایی واقعی را برای دانشجویان در نظر می گرفت و دانشجویان حتما باید در قالب کار گروهی پروژه را ارائه می کردند. حال تصور کنید که هر کدام از دانشجویان از کشور های مختلف و فرهنگ های گوناگون برای تحصیل به آمریکا آمده اند و قرار است به صورت گروهی یک پروژه را انجام دهند! خب طبیعتا در بین افراد حاضر در تیم ها افرادی وجود داشتند که کار نمی کردند و یا ضعیف بودند و زمانی که بقیه افراد گروه، این موارد را به Lemming انتقال میدادند و اعتراض می کردند، Lemming  در پاسخ به آن ها می گفت این مسائل تیم شماست و باید توسط خودتان حل شود؛ من در ارزشیابی نهایی، پروژه انجام شده و عملکرد کل گروه را در نظر خواهم گرفت، نه فعالیت های انجام شده توسط هر شخص، و اگر شخصی ضعیف است و یا شخصی کم کاری می کند باید توسط بقیه افراد مدیریت شود و ارتباطات مناسبی ایجاد شود تا مشکلات حل شود و پروژه را به بهترین شکل انجام دهید.
در دانشگاه های آمریکا برای دانشجویان دوره های از مهارت های نرم ارائه میشود که توسط خود اساتید مدیریت تدریس میگردد. بسیار جالب است چنین موضوعاتی تا چه میزان قابل اهمیت است که مدیران ساخت این موضوعات را فرا گرفته و آموزش می دهند. اما متاسفانه این مباحث در ایران مورد توجه قرار نگرفته و در دانشگاه های کشور تنها بر روی مهارت های سخت تمرکز می شود.
در ادامه گفت و گو دکتر زویچی با اشاره به این موضوع که برای ورود موفق به بازار کار نیاز به یک هدف داریم و باید برای آن تلاش کنیم، به این موضوع پرداختند که بسیاری از افراد اهداف گوناگونی دارند و به نوعی برای آن تلاش می کنند، اما سوال اینجاست که آیا همه این افراد به موفقیت دست یافته اند؟ آیا تنها داشتن هدف کافی است؟ در پاسخ به این سوالات می توان گفت قطعا خیر! بیشترین موردی که برای موفقیت در رسیدن به هدف کمک می کند، داشتن نظم و انظباط است.

مهندس مظفرپور نیز با تایید مطالب ارائه شده از سوی دکتر علوی پور و دکتر زویچی و در تکمیل مطالب ارائه شده بیان کردند که پیوستگی و یکپارچگی نیز بسیار مهم است و باید به آن توجه کرد. پیوستگی و یکپارچگی در نهایت باعث بروز نتیجه دلخواه می شود. در سیستم هیچ چیزی بدون یکپارچکی و پیوستگی کار نمی کند. برای مثال می توان به پره های چرخ در دوچرخه اشاره کرد، زمانی که تعدادی از این پره ها از چرخ خارج شوند، ممکن است کل سیستم دوچرخه کار نکند و دچار مشکل شود. برای تعریف پیوستگی اشاره می شود که اگر به عنوان یک شخص، تصمیم می گیرید که کاری را انجام دهید، این کار به مسئولیت شما تبدیل شده است و باید هر کاری که می توان انجام داد تا کار مورد نظر در زمان و با کیفیت مطلوب انجام شود.

تفاوت بین مدیر ساخت و مدیر پروژه:
در ادامه گفت و گو دکتر علوی پور با بیان این موضوع که تفاوت هایی بین مدیر ساخت و مدیر پروژه وجود دارد که این دو گرایش را از یکدیگر متمایز ساخته است، اما متاسفانه بسیاری از افراد در ایران به این نکات توجه نمی کنند و عقیده دارند که مدیر پروژه های تمامی صنایع می توانند مدیر ساخت نیز باشند که این تفکر درستی نیست. یکی از تفاوت هایی که بین مدیر ساخت و مدیر پروژه وجود دارد، بحث شناخت و آشنایی مدیر ساخت با مسائل فنی می باشد. مدیر ساخت باید شناخت کافی به روش های ساخت و اجرا در سطح های مختلف پروژه داشته باشد، اما مدیر پروژه ای که در صنعت IT فعالیت داشته، لزوما نمی تواند مدیر ساخت شود چون به لحاظ فنی و مهندسی با صنعت ساخت آشنا نیست. این حرف هم که مدیر پروژه نیاز به دانش فنی ندارد اقلا در صنعت ساخت صدق نمیکند زیرا الزام انجمنهای فعال در زمینه مدیریت ساخت موضوع دیگری را برای اخذ تاییدیه صلاحیت نشان میدهد. فلسفه ایجاد گرایش های مهندسی و مدیریت ساخت و مدیریت پروژه و ساخت در رشته های عمران و معماری هم به همین موضع بر می گردد که صنعت ساخت به دلیل پیچیدگیها و ریسکهای فراوان، نیاز به توجه متفاوتی دارد.
- قابل ذکر است که دکتر زویچی و مهندس مظفرپور که در آمریکا حضور دارند و کانالی را به نام  Modir Sakhtراه اندازی نموده اند که این TV توسط این عزیزان ضبط گردیده و در کانال یوتوب آن ها نیز موجود می باشد (برای دیدن ویدیوهای بیشتر کانال مدیریت ساخت به اینجا رجوع نمایید).


جایگاه این مبانی در آموزش های موسسه ACEMI :
در نقشه راه جامع موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور، در سطوح مهارت های سخت (سطح های کارشناسی و اجرایی و ارشد و استراتژی) و همچنین مهارت های نرم، نقشه راه جامع و یکپارچه ای اولین بار توسط موسسه ACEMI ارائه شده است. جهت اطلاع از نحوه برگزاری، تاریخ برگزاری و سرفصل های ارائه شده در این دوره ها می توانید به بخش (تقویم آموزشی مدیریت ساخت و پروژه) در سایت موسسه مهندسی و مدیریت ساخت علوی پور مراجعه نمایید.


نظرات
هنوز نظری ثبت نشده است.
برای ثبت نظر ابتدا وارد پروفایل کاربری خود شوید.

در بزرگترین و تخصصی‎‎‎‎‎‎‎ترین رویداد مدیریت ساخت کشور
منتظر دیدار شما هستیم!

در دومین سمپوزیوم بین‌المللی مدیریت ساخت (ICMS)، که حدود 1000 شرکت‌کننده از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان، مشاوران، کارشناسان، مدیران، اساتید، مدرسان و مدیران عامل صنعت ساخت با هدف ایجاد بزرگ‌ترین اکوسیستم تخصصی در صنعت ساخت گرد هم می‌آیند، منتظر دیدار شما هستیم.

ارتباط با موسسه
info@dralavipour.com
ساعات کار

شنبه الی چهارشنبه: ۱۷-۹ و پنجشنبه ۱۲-۸