معرفی دوره
در طی تاریخ تکامل، نقطه تمایز انسان خردورز (Homo Sapiens) توانمندی ارتباطی ویژه او با همنوعانش بوده است؛ و به یمن این توانایی ذاتی از گونهای کوچرو و شکارگر به عصر کشاورزی، شهرنشینی و بعدها به دوران صنعتی رسید. اختراع خط، بسیج نیروها، انتقال مفاهیم انتزاعی، ایدهپردازی و... دستاوردهای بیهمانندی هستند که از نظر اولین انسانهای ابزارساز به جادو میماند. اما آیا این توانمندی برای دنیای امروز، در عصر ارتباطات، عصر پیشرفتها و درهمتنیدگیهای اقتصادی اجتماعی امروز، کافیست؟ از چه زمانی انسان احساس کرد در زمینه مهارت ارتباطی کمبود دارد؟ آیا این مهارت اکتسابی است و میتوان تقویتش کرد؟
در این دوره از چهار زاویه دید به مسئله ارتباطات و چگونگی بهبود این مهارت و با رویکرد مدیریت پروژه مینگریم: زاویه دید فردی، گروهی، سازمانی و بینافرهنگی.
در بخش اول، بر ارتباط فردی تمرکز میکنیم و از دید فرستنده یا گیرنده پیام به سراغ جنبههای مختلف ارتباطی میرویم؛ مهارت گوشدادن فعال، جنبههای زبانیای مانند دقتورزی معنایی، کلیشهها، ابهام و ایهام، مغالطات رایج و مهارت پرسشگری مباحث بنیادی این حوزه هستند. در ادامه به برخی از رایجترین مشکلات مرتبط با گزارشنویسی و ارائه مطلب و کار با اعداد میپردازیم. در نهایت به اختصار به سراغ تحلیل رفتار متقابل میرویم تا ببینیم چگونه میتوان از آموختههای آن در حین ارتباط شفاهی، در پاسخ به سوال و انتقاد، در حین مذاکره، و رفع اختلاف، بهره برد. مواردی که باید بتوانیم در رویکرد مدیریت پروژه تطبیقسازی نماییم.
دومین بخش به ارتباط گروهی تخصیص دارد و در مقام تسهیلگر یا کوچ، تلاش داریم گفتوگوی بین افراد را تسهیل و هدایت کنیم. منابعی مانند ساختارهای رهاییبخش و راهنمای موسسه صنعت ساخت CII 281-2 بهمنظور پرورش توانمندی مدیریت پروژه، تکنیکهای گوناگون تسهیلگری و بازیهای مرتبط را طراحی کردهاند که بهصورت عملی در محیطی تعاملی تمرینشان میکنیم. دغدغههای کوچ و مدیر در ارتباط اعضای گروه نیز قسمت آخر مباحث این بخش است که با رویکرد مدیریت پروژه تلفیق گردیده است.
در سومین بخش به سراغ ارتباط درون سازمانی میرویم؛ توسعه سازمانی دیالوگ محور و چگونگی حرکت به سمت آن، حلقه واسط بین رفتار سازمانی، استراتژی و مدیریت تحول است. همچنین، بحث آمادگی برای اطلاعرسانی درست در هنگام بحران، یکی از مسائل مغفول ماندهایست که باید پیش از وقوع فاجعه به آن فکر میشده است. موضوعی که در پروژهها از حساسیت زیادی برخوردار است.
در آخرین بخش، نگاهی اجمالی به نظریات ارتباط بینافرهنگیای از جمله ادوارد هال و گرت هافستد میاندازیم تا با برخی مسائل پررنگی آشنا شویم که بر این جنبه ارتباط سایه میاندازند.
نکته جالب این دوره استفاده از راهنمای تسهیلگری موسسه صنعت ساخت (CII) برای اولین بار در کشور است که برای بهبود شایستگیهای مدیریت پروژه (281-2) و به صورت بازیهایی طراحیشده و قصد داریم در این دوره از آن استفاده نماییم.
آنچه خواهید آموخت
در این دوره از چهار منظر به مهارت ارتباطی با رویکرد مدیریت پروژه میپردازیم:
1. مسائل رایج در دریافت و ارسال پیامهای کلامی و غیرکلامی، از جمله مسائل زبانی و استدلالی را فرا خواهید گرفت.
2. مهارت تسهیلگری به منظور بهبود ارتباط و پویایی گروه را یاد خواهید گرفت و تکنیکها و بازیهای آن را تمرین میکنیم.
3. مسائل و دغدغههای جنبه سازمانی که در توسعه سازمانی نقش پررنگی دارند را به اختصار و با رویکرد مدیریت پروژه فرا خواهید گرفت.
4. مسائل و دغدغههای بینافرهنگی که در توسعه سازمانی نقش پررنگی دارند را به اختصار و با رویکرد مدیریت پروژه فرا خواهید گرفت.
وجه تمایز این دوره
- استفاده از Best Practiceهای موسسه صنعت ساخت (CII) برای تسهیلگری و ارزیابی شرکتکنندگان برای اولینبار در کشور
- تمرین عملی تکنیکهای تسهیلگری
- یکپارچهسازی بین مبانی اصول ناب، اجایل و مهارتهای ارتباطی
- تطبیقسازی مبانی با مباحث مدیریت پروژه
- ارائه ویدیوها و جزوات به صورت کامل (جزوات تنها در اختیار اعضای کانون قرار میگیرد)
- گروه پشتیبانی 60 روزه از زمان شروع دوره
- ارائه محتوا به صورت جامع، ساختار یافته و هدفمند در راستای نقشه راه CM
استفاده از سند موسسه CII برای اولینبار در کشور